ЄНП: Якщо Янукович введе надзвичайний стан, то відповідатиме перед Гаазьким трибуналом

Європейська народна партія одностайно прийняла Резолюцію по Україні під час засідання Політичної Асамблеї у Брюсселі

Резолюцію було хвалено 27 січня 2014 року після доповіді по ситуації в Україні Голови комітету ВР з питань Європейської інтеграції Григорія Немирі, повідомляє Еспресо.TV із посиланням на прес-службу ВО "Батьківщина".

Як зазначено в повідомленні, Європейська народна партія "рішуче засуджує ескалацію насильства" проти українського народу.

ЄНП вважає, що саме "президент Янукович, його адміністрація і уряд несуть відповідальність за загибель і поранення людей на Євромайданах".

Окрім того, у партії наголосили, що "будь-який силовий розгін або оголошення надзвичайного стану вважатимуться злочинним діянням і порушенням фундаментальних прав, що потягне за собою серйозні міжнародні наслідки. Ті, хто дозволяє застосування насильства проти протестуючих, повинні бути притягнути до відповідальності згідно з міжнародним правом та перед Гаазьким трибуналом".

Також у ЄНП висловили "солідарність з українським народом на Євромайданах" і підтвердили "свою підтримку політичній асоціації України та її економічній інтеграції з ЄС, основаній на повазі до спільних європейських цінностей".  

ЄНП засуджує ухвалені ВР закони 16 січня і "вимагає скасування цих законів, оскільки вони суперечать Конституції України, її обов’язкам і зобов’язанням як члена Ради Європи, ОБСЄ та ООН, а також порушують Європейську конвенцію з прав людини і верховенство права".

Відповідно до резолюції ЄНП, партія "наполягає на негайному звільненні й політичній реабілітації всіх громадських активістів і політичних в’язнів, в тому числі Юлії Тимошенко".

А також ЄНП закликає Раду безпеки ООН терміново зібратися і розглянути ситуацію в Україні. 

У резолюції ЄНП "закликає інституції ЄС, виконавчі органи ЄС і відповідні національні уряди держав-членів ЄС вжити сильні і негайні заходи, включаючи збільшення дипломатичного тиску та запровадження персональних обмежувальних заходів і санкцій, пов’язаних із в’їздом і замороженням активів і власності, проти тих українських посадовців, депутатів та їхніх спонсорів (олігархів), які несуть відповідальність за широкомасштабні порушення прав людини і верховенства права, репресії проти мирних громадян, а також запровадження драконівських законів, які порушують міжнародні зобов’язання української держави".

Окрім того у своїй резолюції ЄНП "закликає Росію утриматися від втручання у внутрішні справи України, застосування політичного, економічного та інших видів тиску в порушення Гельсінського заключного акту та Будапештського меморандуму 1994 року щодо безпеки України".