Екс-посол США пропонує розширити санкції на всіх посадовців з ближнього кола Януковича

Екс-посол США в Україні Стівен Пайфер вважає, що візові та фінансові санкції треба поширити на всіх політиків з ближнього кола Януковича

Таку думку він висловив, коментуючи позицію Заходу щодо ситуації в Україні, передає  ІТАР-ТАСС.

"Минулої середи було оголошено про позбавлення віз деяких українців, причетних до застосування сили. Думаю, США, а в ідеалі і ЄС, настав час розширити цей підхід і заявити, що візові та фінансові санкції будуть використовуватися не тільки щодо людей, які закликають до застосування сили. Треба націлюватися і на людей з ближнього кола Януковича. Дати зрозуміти, що вони теж можуть потрапити під такі ж санкції, якщо не стануть підштовхувати Януковича до мирного вирішення", - сказав екс-посол.

Щодо політичної ситуації в Україні загалом він заявив, що Янукович запропонував опозиції "занадто мало і занадто пізно".

З точки зору Пайфера, президенту України слід "дати опозиції певне право голосу в мін’юсті та органах безпеки. Щоб опозиція могла бути впевнена, що ці структури не використовуються проти неї". "Деякі кроки можуть бути зроблені з прицілом на 2015 рік, щоб гарантувати, що процес виборів буде вільним і справедливим" , - вважає екс-посол. 

Нагадаємо, Держдеп США скасував візи для низки українських чиновників, серед яких, за припущенням Мирослави Гонгадзе, є імена Захарченка, Пшонки, Портнова, Лукаш, Колесніченка та Олійника. Вслід за США в’їзд українським чиновникам, причетним до придушення законних протестів в Україні та залякування опозиційних лідерів, заборонила Канада.