Мешканці британського графства страждають від повені через "покращення"

Жителі низовини у графстві Сомерсет на заході Великобританії потерпають від потужної повені, звинувачуючи владу в некомпетентності

Експерти вважають, що повінь площею 25 квадратних миль спричинена рішенням Агенства з навколишнього середовища припинити роботи з поглиблення дна головних річок регіону, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на The Daily Mail.

Так, висока кількість мулу в річках Тон і Парретт знижує їхню здатність пропускати воду на 40%, що стало причиною розливу води. Значні обсяги дощової води не встигають досягнути моря, через що річки вийшли з берегів.

Втім, ані уряд, ані Агенство не надали необхідні чотири мільйони фунтів стерлінгів на днопоглиблювальні роботи, виділивши лише 350 тис і лишивши решту на місцеву владу та благодійні організації. Окрім того, замість продовження робіт з поглиблення дна Агенство у рамках створення заповідника запустило програму із заохочення фермерів затоплювати свої поля задля створення умов для життя птахів.

Пізніше влада визнала, що роботи з поглиблення дна річок повинні відновитися, але голова Агенства Кріс Сміт відмовляється брати відповідальність за погіршенняумов життя мешканців регіону.

Слід зауважити, що дехто з місцевих жителів лише нещодавно відновив майно, яке зазнало пошкоджень під час минулорічної повені. За їх словами, вони неодноразово звертали увагу влади на існуючу проблему.

"Агенство з навколишнього середовища сидить у шикарному офісі й нікого не слухає. Вони повинні були прислухатись до нас, коли ми говорили їм про таку саму проблему минулого року. Але вони думають, що знають краще", - каже 52-річна Джулі Шовел.

Колишній війскьовий Марк Кортін був вимушений викачувати воду з будинку за допомогою власного обладнання, після того як представники влади не змогли допомогти його сім'ї.

Втім, за словами спеціаліста з дренажу Джин Венейблс, роботи з поглиблення дна річок у регіоні мають бути терміново продовжені.

"Зона лиха утворилася та, де цього можна було уникнути, якби ми не відставали у технічному обслуговуванні річок. Ми відстаємо на 20 років там, де це необхідно в першу чергу", - сказала вона.

Однак деякі спеціалісти вважають, що поглиблення дна річок не врятує ситуацію, і регіон й надалі страждатиме від підвищення рівня води. На думку самого Кріса Сміта, днопоглиблювальні роботи можуть лише частково вирішити проблему.

Він також відкидає звинувачення в адресу Агенства, стверджуючи, що його співробітники роблять все можливе для покращення ситуації. 

"Є кілька людей, які протягом останніх днів багато критикують Агенство з навколишнього середовища та його співробітників. Це робітники, які впродовж останніх двох місяців працювали день і ніч, навіть на Різдво і Новий рік. Вони працюють на насосних станціях, будують барикади, координують роботу аварійно-рятувальних служб, очищають завали", - сказав він.