Сьогодні Бернанке залишає посаду керівника ФРС США

У Федеральній резервній системі США сьогодні завершується ціла епоха. Спливає термін повноважень Бена Бернанке, який очолював американський Центробанк протягом 8 років

На цьому тижні відбулося останнє під його керівництвом засідання ключового органу ФРС - комітету з відкритого ринку, яке фахівці назвали "лебединою піснею" голови. Під завісу він оголосив про чергову міру, спрямованої на згортання оголошеної Центробанком близько півтора років тому програми підтримки національної економіки. Починаючи з лютого нинішнього року її фінансування скоротиться на $ 10 млрд на місяць, повідомляє Росбалт.

Таким чином, щомісячний обсяг придбання ФРС цінних паперів, забезпечених іпотечними кредитами, тепер складе $ 30 млрд., а довгострокових цінних паперів американського міністерства фінансів - $ 35 млрд. Дане рішення не стало повною несподіванкою. Ще в грудні минає глава Федрезерву натякнув, що регулятор буде робити такі кроки практично на кожному засіданні.

Що ж до самого Бернанке, то більшість експертів позитивно оцінюють його діяльність на чолі ФРС, відзначаючи, що цей період став одним з найскладніших в історії американського Центробанку. Багато звертають увагу на те, що недавня фінансова криза, яка в США часто називають Великою рецесією, припала на той час, коли головним банкіром країни була людина, що спеціалізується на вивченні Великої депресії 1930 -х.

Нову главу історії належить писати 67-річній Джанет Йеллен, яка до цих пір була заступником Бернанке і офіційно приступає до виконання нових повноважень 1 лютого. Вона стане першою жінкою, яка очолила американський Центробанк. Майже всі фахівці впевнені, що при новому керівнику Федрезерв збереже свою політику незмінною.