В уряді Німеччини не виключають, що конфлікт в Україні ще може загостритися

Координатор уряду ФРН з німецько-російських міжсуспільних відносин Гернот Ерлер вважає, що небезпека загострення ситуації в Україні " ще не усунена"

Про це він заявив на зустрічі з іноземними журналістами в Берліні, пише ИТАР-ТАСС

Однак "є надія, що ситуація, яка вирізняється високим ступенем напруженості зможе розрядитися", зазначив політик. За його словами, "Німеччина не прагне відігравати особливу роль в Україні".

ФРН "бере участь у залагодженні ситуації, підтримуючи інтенсивні переговорні контакти в інтересах деескалації ситуації і пошуку політичного рішення", - підкреслив Гернот Ерлер. 

Він зазначив, що ні в Росії, ні в Німеччині і Євросоюзі в цілому "немає зацікавленості в розвалі України" і закликав до підтримки "сил, зацікавлених у врегулюванні ситуації".

Говорячи про дискусії про доцільність застосування санкцій проти українського керівництва, координатор висловив думку, що "не можна виступати в ролі посередника і одночасно вводити санкції". 

"Наприклад, США відносяться до числа прихильників таких заходів, але вони й не виступають посередником. Тому не доводиться говорити про корисність санкцій, тоді як слід робити ставку на досягнення політичного рішення", - вважає Гернот Ерлер.

За його словами, на цьому етапі щодо Києва Берлін має намір вирішувати свого роду триєдине завдання.

По-перше, ФРН "хоче, щоб в Україні запанувала відмова від застосування сили, відбулася деескалації ситуації і було забезпечено мирне врегулювання".

По-друге, "ми знаємо, що Україні якнайшвидше потрібен дієздатний уряд", який допоміг би вивести країну з кризи, "яка опинилася на межі банкрутства".

По-третє, слід розібратися, яке майбутнє чекає Україну, вона буде орієнтуватися на європейську політику в рамках програми "Східне партнерство" чи зверне увагу на Митний союз і Євразійський союз. 

Потрібно також "сприяти запобіганню конкуренції двох цих інтеграційних проектів, спробувати ініціювати діалог, який зміг би прояснити ситуацію", - підкреслив Гернот Ерлер, зазначивши, що відмова Києва підписати з ЄС угоду про асоціацію "стала для Євросоюзу неприємною несподіванкою".

Політик вважає, що потрібні "міжнародні зусилля для виправлення фінансової ситуації в Україні". Однак просто так надавати фінансування ніхто не буде, і питання полягає в тому, що Україна готова запропонувати у відповідь, зокрема, в плані здійснення реформ, резюмував Гернот Ерлер.