Британські вчені дослідили алгоритм поширення "мемів" у мережі

Британські фізики виявили, що конкуренція «мемів» за увагу користувачів підтримує в соціальних мережах особливий (критичний) стан

У таких умовах популярність отримує невелика кількість «мемів», причому наростає ця популярність лавиноподібно. Дослідження опубліковане в журналі Physical Review Letters, а короткий зміст доступний сайті Американського фізичного товариства, передає Еспресо.TV із посиланням на «Лента.ру».

Висновки дослідників засновані на моделі узагальненої соціальної мережі, подібної до «Твітера», у якій число учасників прагне до нескінченності. У моделі мережі кожен із користувачів може з деякою ймовірністю створити новий «мем» або (з іншого ймовірністю) передати «мем», отриманий від тих, кого він читає, своїм передплатникам.

Вчені виявили, що за наявності досить великого числа «мемів» між ними виникає конкуренція за увагу користувача, і ця конкуренція сильно впливає на те, як «меми» поширюються.

Конкуренція призводить до того, що система прагне до особливого стану, який називається критичним. У цьому стані будь-яка випадковість провокує лавиноподібний потік популярності «мема» (як у насиченому розчині будь-яка випадковість може спровокувати випадання осаду). Причому після сходження «лавини» система самостійно знову повертається в критичний стан. Такі системи, передбачені в 1987 році фізиками з Брукхевенської лабораторії, отримали назву систем із самоорганізованою критичністю. Серед інших подібних систем – фінансові ринки, епідемії і деякі види електричної активності в головному мозку.

Раніше вчені вже показували, що популярність «мемів» пов'язана з обмеженим ресурсом уваги учасників соціальних мереж. У новій роботі вдалося показати, як саме обмеженість уваги впливає на динаміку мережі.