Центр радіочастот не знайшов винних у розсилці смс про "учасників масових заворушень"

Український державний центр радіочастот (УДЦР) завершив перевірку мереж операторів зв'язку, яку ініціювали через масову розсилку абонентам попереджувальних sms про "реєстрацію їх як учасників масових акцій"

УДЦР перевірили мережі «МТС Україна» і «Трімоб» у центрі Києва, перевірка мережі «Астеліту» (ТМ life:)) ще не завершена, так як співробітники не можуть підібратися до базової станції оператора на Майдані Незалежності. Про це пише газета "Капитал"

Перевірку ініціювали самі мобільні оператори після того, як в ніч з 20 на 21 січня їх абоненти, які брали участь в акціях протесту на вулиці Грушевського, стали «жертвами» масової розсилки sms. У повідомленнях говорилося, що їх одержувачі зареєстровані як учасники масових заворушень.

Представники операторів заявляли, що до даної розсилці відношення не мають і припускали, що відбулося втручання в роботу їх мереж за допомогою пасток IMSI ( IMSI - Catcher ), які маскуються під базові станції.

Проте пристроїв, здатних знімати інформацію про абонентів з мереж операторів, УДЦР в ході перевірки не виявив. «Кетчер могли працювати протягом декількох годин, а потім їх могли прибрати», - припускає начальник українського державного центру радіочастот Слободянюк. 

Разом з тим УДЦР знайшов інші пристрої, що створюють перешкоди і впливають на якість зв'язку. Павло Слободянюк стверджує, що роботі мережі «Трімоб» заважала встановлена ​​на Бессарабській площі відеокамера. 

Що стосується причини перешкод в мережі life:), Слободянюк поки називає тільки найбільш ймовірні, на його погляд, передбачувані причини: «Я думаю, проблема тут, швидше за все, внутрішнього характеру. Мережа працює погано, тому що компанія встановила додаткові базові станції, які створюють один одному перешкоди». 

Мобільний оператор «Київстар», абоненти якого також постраждали від sms-розсилки в центрі Києва, за допомогою в «Укрчастотнагляд» не звертався. 

Нагадаємо, 20-21 січня людям, що перебували на вулиці Грушевського, масово приходили СМС з повідомленням, що вони зараховані до учасників масових заворушень.