Хакери і правозахисники звинуватили владу Німеччини в пособництві іноземним спецслужбам

Група хакерів і правозахисників в Німеччині ініціювали кримінальний процес відносно уряду країни за підозрою в пособництві протизаконної діяльності зарубіжних спецслужб на території ФРН

У заяві наголошується, що німецьке співтовариство хакерів Chaos computer club і представники німецького відділення міжнародної правозахисної організації International League for Human Rights направили в прокуратуру Німеччини запит про проведення "давно назрілого розслідування про передбачувані правопорушення з боку канцлера ФРН Ангели Меркель і її уряду".

На думку заявників, влада ФРН "толерувала і навіть сприяла стеженню Агентства національної безпеки США та Центру урядового зв'язку Великобританії за громадянами Німеччини". Основними доказами в поданій заяві виступають документи, опубліковані колишнім співробітником АНБ Едвардом Сноуденом, передає Росбалт.

Нагадаємо, раніше газета Bild am Sontag написала, що президент США Барак Обама з 2010 року знав про прослуховування телефону канцлера Німеччини Ангели Меркель. За даними видання, про секретної операції щодо Меркель Обаму поінформував директор АНБ Кіт Александер. "Обама тоді не тільки не зупинив акцію, а й дозволив її продовжувати", - повідомляла газета з посиланням на джерело в спецслужбах США.

У свою чергу журнал Der Spiegel з посиланням на секретні документи повідомив, що американські спецслужби прослуховували телефон Меркель з 2002 року, тобто ще до того, як вона зайняла пост голови уряду в 2005 році.