За спалені авто виплатять КАСКО

Пропри те, що з 29 січня лише в Києві згоріло понад 40 машин, звернень у страхові компанії було на порядок менше. Проте страховики обіцяють, що усі їх клієнти отримають відшкодування

Про це пише сьогодні газета "Коммерсантъ Украина", повідомляє Еспресо.TV.

За даними газети, два випадки підпалу автомобілів зафіксовані в СК "Саламандра- Україна" , ще кілька - в "PZU Україна" і "Княжа" .

"Ми заплатимо 380 тис. грн за два спалених автомобіля. Це однозначно страхові випадки" , - сказав голова правління СК "Саламандра- Україна" Роман Маленко. "Якщо причиною пожежі є протиправні дії третіх осіб , то такий збиток завжди покривається нашим типовим договором страхування КАСКО. Компенсації не підлягають лише ті збитки, які сталися з причин порушень техніки безпеки при проведенні ремонтних робіт , використанні відкритого вогню і будь-якого недбалого поводження з вогнем" , - уточнив директор департаменту врегулювання збитків СК "PZU Україна" Олег Компанієць.

Сума виплати залежатиме від умов договору. "При укладанні договору клієнт може самостійно визначати розмір франшизи по "тоталу": від 5 % до 20 %. Варіанти з франшизою більше 5 % використовуються нашими клієнтами в якості інструменту для здешевлення поліса досить рідко", - розповів пан Компанієць. Як заявив Роман Маленко, СК планує провести паралельне розслідування і буде виставляти регреси паліям.

Активісти Автомайдану стверджують , що нарікань на роботу страхових компаній поки не було. "Спілкування з ними тільки починається: деякі активісти зараз в лікарнях , тому ще не встигли навіть подати заяви. Однак деякі страховики вже пішли нам назустріч і погодилися виплатити відшкодування навіть по тих випадків, які традиційно є винятками" , - розповів активіст Автомайдану Ярослав Гончар.

Якщо стосовно спалених автомобілів страховики сходяться на думці, що платити відшкодування необхідно, то щодо транспортних засобів , які були пошкоджені в центрі Києва під час масових заворушень, такої єдності немає. "Подібні випадки є класичним винятком у договорах КАСКО : страховик не виплачує відшкодування у випадках військових дій і військових заходів, заколотів, бунтів, актів терору, громадських заворушень , знищення або пошкодження застрахованого транспортного засобу внаслідок розпоряджень уповноважених органів влади" , - говорить заступник голови правління зі страхування СК "Країна" Дмитро Довгаленко.

Однак ряд СК все ж готовий піти назустріч клієнтам. "У компанії розуміють складність ситуації в країні, тому якщо людина не використав свій автомобіль як барикади і не піддавав транспортний засіб ризику навмисне, то поліс КАСКО покриє цей збиток" , - говорить заступник голови правління з клієнтського сервісу СК "Провідна " Олександр Плюснин. "Якщо автомобіль був припаркований з дотриманням правил дорожнього руху на вулиці в центрі Києва або просто пересувався поблизу епіцентру подій , то це можна розцінювати як протиправні дії третіх осіб, що покривається нашим полісом" , - зазначив Олег Компанієць.