Кримські регіонали заговорили про відокремлення і просять допомоги Росії

Президія Верховної Ради Криму прийняла рішення розглянути парламентом автономії питання зміни Конституції Криму та просити у Росії гарантій прав для жителів півострова

Дане питання планується розглянути на наступному засіданні кримського парламенту, передає «Крим.Коментарі».

У ході обговорення чергового питання «Про політичну ситуацію в країні» депутати запропонували внести ряд змін в чинну Конституцію Криму .

Пропозицію внести зміни до Конституції озвучив депутат-регіонал Володимир Кличніков. Він вважає, що «сьогоднішнє становище конституції Криму, основного закону республіки, грубо зневажається законодавством України».

За словами Кличнікова, в умовах нинішньої політичної кризи і «прагнення до влади груп націонал-фашистського толку», які, як стверджує депутат, прагнуть ліквідувати автономний статус Криму, місцева влада повинна проявити політичну волю щодо захисту прав і свобод.

«Я пропоную президії Верховної Ради Криму включити до порядку денного лютневої сесії наступні питання. Перше, про створення робочої групи щодо змін і доповнень до Конституції АРК і Конституції України і про проведення загальнокримського опитування громадської думки про статус Криму, - заявив Кличніков. - Друге, прийняти звернення до президента та законодавчого зібрання Російської Федерації виступити гарантом непорушності статусу автономії Криму, а також непорушності прав і свобод наших громадян».

Спікер кримського парламенту, Володимир Константінов, при цьому дав процедурне доручення опрацювати дані питання юристам. Він також дав протокольне доручення секретаріату ВР АРК підготувати на прохання ще одного депутата Сергія Цекова звернення до Російської Федерації про допомогу і захист.

«Ми просто зобов'язані звернутися до Російської Федерації з урахуванням того, що Крим - це російська автономія, російська за національністю, з культури і мови. Зрозуміло, що це багатонаціональна територія, на якій проживають представники різних національностей у мирі та злагоді, але, тим не менш, нашим захисником може бути тільки Російська Федерація. Тому я закликаю президію і Верховну Раду АРК підготувати відповідне звернення до Російської Федерації на підтримку допомоги і захисту», - сказав Цеков.

Дане звернення розглянуть на найближчій сесії Верховної Ради Криму, яка відбудеться 19 лютого.