LED-діод зменшили до розмірів однієї молекули

В Інституті фізики і хімії матеріалів у Страсбурзі вченим вдалося розробити світлодіод розміром з молекулу

Тут було розроблено унікальний пристрій з однієї молекулярної ланцюжка політіофену, розміщеного за допомогою мікроскопа на золотій поверхні . LED- молекула здатна світитися тільки тоді, коли струм проходить в певному напрямку, повідомляє Cybersecurity.ru.

Більше того, європейські дослідники говорять, що їхні експерименти - це крок у бік майбутніх молекулярних комп'ютерів.

Нагадаємо, що світловипромінюючі діоди являють собою компоненти, котрі випромінюють світло, коли електричний струм проходить крізь них в одному напрямку. LED грають дуже важливу роль в сучасній промисловості, комп'ютерній техніці та інших областях. Головна перевага LED полягає в тому, що вони можуть бути надзвичайно невеликими за розміром і створювані ними ефекти світловипромінювання також можуть бути дуже мініатюрними. Проте до цих пір жоден світлодіод не зменшувався до розмірів однієї молекули.

У випадку з новим LED дослідники використовували єдину молекулярний ланцюг, що є хорошим провідником електричного струму. Молекула складається з атомів водню, вуглецю і сірки. Технічно, на базі подібних компонентів, але набагато більших масштабів на ринку вже випускаються LED -пристрої. Зараз же вдалося зменшити електричну ланцюг до гранично малого розміру.

У рамках експериментів фахівці довели, що світло випромінюється, коли негативний заряд в поєднанні з позитивним передає більшу частину своєї енергії фотонам світла. На кожні 100 000 електронів в тіофеновому дроті випромінюється один фотон світла в інфрачервоному діапазоні.

У перспективі фізики мають намір домогтися роботи в інших світових діапазонах, а також зменшити до розміру молекули й інші компоненти.