РПЦ починає „хрестовий похід” проти аніме

У Російській православній церкві висловилися за створення спільноти, яка зупинить вільне поширення аніме по Росії

Навчені «релігійної грамотності» психологи і педагоги повинні будуть переглядати японську медіапродукцію на відповідність її сприйняття дитячою психікою. Безконтрольне поширення аніме, як вважають у православному середовищі, загрожує збільшенням екстремістських субкультур, провідних до суїциду і різним залежностям, повідомляє уральське інформаційне агентство «Политсовет».

Ідея створення спільноти «професіоналів», яке буде давати експертну оцінку аніме, активно обговорювалася в ході XXII Міжнародних освітніх читань «Преподобний Сергій. Русь. Спадщина, сучасність, майбутнє».

На думку учасника читань професора кафедри естетичного виховання Уральського державного педагогічного університету Станіслава Погорєлова, необхідність в контролі назріла після самогубства єкатеринбурзької школярки, в особистих речах якій була виявлена ​​манга «Зошит смерті».

«Ви пам'ятаєте, в лютому минулого року дівчинка - дев'ятикласниця покінчила життя самогубством, потрапивши під чар японської культури - аніме, де є культура смерті. Таких екстремістських субкультурних рухів дуже багато, і вони всі з суїцидальними нахилами», - сказав Погорєлов на прес-конференції в Єкатеринбурзі.

Як вважає професор УрГПУ, крім аніме на дітях позначається «релігійне невігластво» педагогів. «Педагоги виявилися беззахисні перед цим медіапростором, куди дитина потрапляє вперед дорослого. Там дуже багато пасток для особистісного розвитку. Ось ці всі речі без належного захисту негативно сприймаються незрілої особистістю і спотворюють її», - сказав Станіслав Погорєлов.

За його словами, педагогам і батькам у боротьбі з «пастками медіапростору» слід діяти «на випередження», виховуючи в дитині табу. «Я думаю, що культура будується на табу. Без табу культури немає. Ці внутрішні табу не дадуть дитині нічого переплутати», - зазначив професор .

Спільнота релігійно навчених «професіоналів» повинне буде давати оцінку подібним творам, складати фільмотеку і писати для дорослих роз'яснювальні супроводу.