В Єгипті розкопали піраміду, старішу за піраміду Хеопса

Археологи Інституту Сходу університету Чикаго знайшли на півдні Єгипту піраміду, якій 4,6 тис. років

Вона старша за піраміду Хеопса в Гізі на кілька десятиліть, передає Еспресо.TV із посиланням на "Укрінформ".

"Археологи, які проводили роботи поблизу древнього поселення Едфу на півдні Єгипту, виявили ступінчасту піраміду, якій близько 4,6 тисячі років. Вона є попередницею Великої піраміди в Гізі, принаймні, на кілька десятиліть", – йдеться у статті видання LiveScience.

Піраміда відноситься до так званого "провінційного" типу, які будувалися при фараонах Хуні (роки правління - 2635-2610 до н.е.) і Снефру (2610-2590 рр. до н.е). Такі піраміди споруджувалися недалеко від великих поселень, не мали внутрішніх приміщень і не призначалися для поховання мертвих.

Споруда в Едху була побудована з пісковика і глиняного розчину у вигляді триступінчатої піраміди заввишки 13 м. Проте за тисячоліття вона частково руйнувалася, і тепер її "зріст" становить близько 5 м. За типом своєї споруди піраміда в Едфу аналогічна піраміді фараона Джосера (правив у 2670-2640 рр. до нашої ери). Центральні блоки в будові встановлені вертикально, тоді як зовнішні укладені по одному їх боці горизонтально один на одного.

Про існування піраміди в Едфу фахівці знали давно, проте роботи з її розкопки археологи Інституту Сходу університету Чикаго почали 2010 року. Свої результати вчені представили на нещодавньому симпозіумі Товариства вивчення єгипетських старожитностей у Торонто (Канада).

Дослідження піраміди в Едфу стало ще одним кроком на шляху до розгадки секрету "провінційних" пірамід. Встановлено, що шість із семи відомих такого типу будов - майже ідентичні у розмірах (18,4 м завширшки і 18,6 м завдовжки), не мають внутрішніх приміщень і не призначені для поховань. Передбачається, що їх споруджували як пам'ятник правлячої династії. Проте справжнє призначення такого роду будов для вчених поки що залишається загадкою.