Китайські медики виявили в тілі померлої жінки невідомий досі штам вірусу пташиного грипу

Китайські медики виявили в організмі недавно померлої жінки з міста Наньчан частинки раніше невідомого штаму пташиного грипу H10N8, який навчився заражати людей завдяки шести генам, "запозиченим" в іншого різновиду вірусу - H9N2

"Отримані нами результати говорять про те, що цей штам (JX346) міг виникнути в результаті декількох епізодів обміну генами між різними підвидами вірусу грипу. Сегменти H10 і N8 можуть походити від двох видів пташиного грипу, які могли об'єднатися в вірус H10N8 в організмі дикої птиці. Після цього він потрапив в легені домашніх птахів і "обмінявся" генами з H9N2", - заявив Шу Елун з Центру контролю за поширенням і запобігання хвороб в Пекіні у своїй в статті, опублікованій в журналі Lancet, пише "РИА-Новости".

Елун і його колеги боролися за життя пацієнтки однієї з клінік китайського міста Наньчан, куди вона звернулася за допомогою в кінці листопада 2013 року. За її словами, вона відчула перші ознаки хвороби за три дні до звернення до лікарні, через кілька днів після того, як вона відвідала один з ринків живої птиці. Незважаючи на всі зусилля лікарів, жінка загинула від пневмонії та ускладнень через дев'ять днів.

Вчені знайшли в її крові і слизових виділеннях безліч частинок вірусу грипу, після чого розшифрували його ДНК і вивчили структуру генів. Виявилося, що даний вірус належить до підгрупи H10N8, яка часто зустрічається серед диких і домашніх птахів, але до цього ніколи не заражала людей або інших ссавців.