Російський рубль з початку року подешевшав майже на 8%

У Росії також відбувається девальвація нацональної валюти. Щоправда, резервів для підтримки у російського центробанку набагато більше, аніж в НБУ

Як пишуть російські ЗМІ, на початку тижня курс рубля також долав психологічні позначки: долар додав майже 20 копійок і сягнув 35,5 рубля, а євро не вистачило п'яти копійок до відмітки в 48 рублів. Щоправда, завдяки потужним інтервенціям центробанку рубль згодом дещо зміцнів, повідомляє Еспресо.TV.

- Ослаблення рубля є чинником деякого збільшення інфляції, - заявив колишній глава Мінфіну Олексій Кудрін. - Перш за все, подорожчають всі зарубіжні товари, а у нас достатньо велика присутність імпорту.

Більшість російських автовиробників (складальників імпортних марок) вже заявили, що піднімають ціни на свої машини. Зросте вартійсть і практично всієї побутової техніки. Почали дорожчати також і товари, які виробляються всередині Росії, зокрема - бензин. Нафтовики зараз намагаються відправити побільше сировини на експорт, щоб отримати валютну виручку. У цих умовах всередині країни утворився дефіцит, а оптова ціна на паливо з початку року зросла майже на 5%. Як кажуть експерти, найближчим часом ціни на бензин поповзуть вгору і на заправках.

Експерти розходяться в оцінках, що буде далі. Одні кажуть, що девальвація рубля продовжиться. Інші - що на цих рубежах валюти і залишаться. Але одне відомо точно - за останні півроку рубль подешевшав приблизно на 15%.

Прес -секретар президента Росії Дмитро Пєсков вважає, що подальше падіння рубля після Олімпіади в Сочі - чутки, під якими немає підстав. "Рубль став падати ще до початку Олімпіади", - заявив він. Рубль став різко падати в січні: коли ФРС США оголосила про згортання монетарних стимулів, і інвестори почали розпродавати активи ринків, що розвиваються. З початку року рубль подешевшав по відношенню до долара на 7,93%, пише газета "Ведомости".

На думку багатьох аналітиків, після таких кроків ФРС стримувати курс національних валют стало складно в багатьох країнах. Тож зараз місцева валюта дешевшає до долара не лише в Україні та Росії, але й у Бразилії, Індії, Туреччині і т.д.

У найближчі кілька тижнів російський Сбєрбанк прогнозує зміцнення рубля до 33-х за долар. Експерти ж упевнені, що рубль зміцніє тільки у випадку незмінних цін на нафту.

- Як відомо, Банк Росії тільки в останні чотири дні січня викинув у вигляді валютних інтервенцій понад 5 мільярдів доларів, тож після нинішнього падіння рубля досить імовірне його зміцнення. Теоретично можуть наздогнати до 33 рублів - дурне діло не хитре: це питання викидання, умовно кажучи, 15 мільярдів доларів з міжнародних резервів. Але це короткостроково, і, швидше за все, на такі масштабні жертви керівництво центробанку не піде, - вважає російський економіст Михайло Делягін.

Нагадаємо, в середу, 5 лютого, офіційний курс євро до рубля знизився на 73,76 копійки - до 47,2159 рубля, курс долара - на 49,1 копійки, до 34,9592 рубля.