Уряд жонглює статистикою

З інтервалом у 26 годин український уряд зумів збільшити експорт зерна з України у 2013 році у 22 рази – із 273 мільйонів доларів до 6 мільярдів доларів

Про це з посиланням на сайт НСЖУ повідомляє Еспресо.TV

НСЖУ звертає увагу на офіційні повідомлення на Урядовому порталі - http://www.kmu.gov.ua/.

Вчора, 5 лютого, о 10:24 портал з посиланням на прес-службу Міністерства доходів і зборів оприлюднив повідомлення: «У 2013 році Україна експортувала зерна на 273 млн. доларів». Сьогодні, 6 лютого, о 12:41 на тому ж порталі з`явилось повідомлення «У 2013 році Україна експортувала зерна на 6 млрд. доларів».

При цьому, зіставлення тексту двох повідомлень свідчить, що не може йтися про механічну помилку – мільйони замість мільярдів чи щось на зразок того. В першому повідомленні зазначається, що «традиційно, країни-партнери цікавила у першу чергу кукурудза та пшениця, яких за рік було експортовано на загальну суму 234,9 млн. доларів, що відповідає 86% всього експорту зерна. Лідируючі позиції серед експортерів зайняли Бангладеш, Бельгія та Білорусь, лише в ці країни загалом було експортовано зерна на суму 170,4 млн. доларів»

У другому повідомленні говориться, що так само, «традиційно, країни-партнери цікавила у першу чергу кукурудза та пшениця», але зерна вже було експортовано аж «на суму 5,7 млрд. доларів, що відповідає 89% всього експорту зерна». При цьому кардинально змінились і лідери з експорту українських зернових - Бангладеш, Бельгія та Білорусь безслідно зникли, натомість лідерами стали Єгипет (1 млрд. доларів), Іспанія (543,3 млн. доларів), Саудівська Аравія (355,8 млн. доларів) та Іран (334,1 млн. доларів).