АНБ: Для викачування архівів спецслужб Сноуден використовував найпростіші програми

Співробітники американських спецслужб, які проводять розслідування у зв'язку з витоком інформації про діяльність Агентства національної безпеки США, спростували припущення про те, що її організатор, колишній співробітник агентства Едвард Сноуден, використ

За їх даними, Сноуден використовував недороге і загальнодоступне програмне забезпечення, призначене для пошуку, індексування та копіювання сайтів - так звані «спайдери», або «павуки», пише «Лента.ru» з посиланням на The New York Times.

Програми-роботи, аналогічні «ботам» пошуковиків, автоматично переходили від однієї сторінки до іншої за посиланнях між ними, при цьому Сноуден, очевидно, заздалегідь встановив параметри пошуку, в тому числі його глибину і конкретні пошукові запити, йдеться в матеріалах розслідування. Спеціальні програми працювали в автоматичному режимі цілий день, поки Сноуден займався своїми службовими обов'язками.

Сноуден мав доступ до багатьох матеріалами АНБ під час роботи системним адміністратором за контрактом з агентством на Гаваях. При цьому, якби він збирав дані не на Гаваях, а в штаб-квартирі АНБ у Форт-Мід в Меріленді, де діє система контролю за обсягом викачаних матеріалів, його б швидше за все зловили, стверджують в агентстві. У той же час сам Сноуден наполягав на законності своїх дій: за його словами, будучи системним адміністратором, він повинен був підтримувати роботу мережі, що може включати, зокрема, і створення резервних копій і переміщення інформації на локальні сервери.

В результаті Сноуден отримав у цілому близько 1,7 мільйона секретних документів, у тому числі матеріали з внутрішньої бази даних, в якій акумулюється інформація від агентів, аналітиків та інших співробітників АНБ.