Нацбанк задавив обсяг торгів на міжбанку

У перший день введення обмежень на купівлю валюти (п'ятниця, 7 лютого) обсяг торгів на міжбанку впав до $0,88 млрд в доларовому еквіваленті, в тому числі безпосередньо доларом - до $0,63 млрд.

Згідно з даними на сайті Нацбанку, це приблизно втричі менше, ніж у середньому з початку поточного року. Про це з посиланням на агентство "Інтерфакс-Україна" повідомляє Еспресо.TV.

Як повідомлялося, згідно з постановою НБУ, ухваленою 6 лютого, з 7 лютого юридичні особи та фізичні особи- підприємці можуть купувати валюту на міжбанку лише на шостий операційний день після перерахування необхідних гривневих коштів. При цьому продовжує діяти правило про обов'язковий продаж 50% валютної виручки, що призвело до перекосу на ринку: пропозиція валюти переважала над попитом.

У такій ситуації Національний банк перейшов від інтервенцій із продажу валюти до її викупу, придбавши $84 млн за курсом 8,54 грн/$, тоді як середньозважений курс гривні на ринку зміцнився до 8,5282 грн/$ з 8,708 грн/$ днем раніше.

Оборот валюти на міжбанку почав зростати після оголошення урядом відмови від підписання Угоди про асоціацію з ЄС. Так, у жовтні щоденні обсяги торгів становили $1,26 млрд., у жовтні.листопаді - $1,48 млрд., у грудіц - вже $1,95 млрд. 

 В останні два тижні січня середній обсяг торгів за день сягнув рекордних в історії ринку значень - відповідно до $2,36 млрд. і $3,97 млрд. При цьому НБУ витратив на підтримку гривні $1,7 млрд.

У перший тиждень лютого (до введення Нацбанком обмежень) обсяг торгів усе ще залишався значним - $2,74 млрд.

Сьогодні торги на міжбанку стартували з позначок 8,54 - 8,53 грн/$, потім долар почав дешевшати до 8,3 - 8,2, але згодом відіграв позиції до 8,56 - 8,4 грн/$.