Андрухович, Жадан, Прохасько запевнили німців, що головна мета протестів в Україні - не "голова Януковича"

Відомі українські письменники розповіли мешканцям Німеччини про феномен Майдану та спростували популярні за кордоном міфи про українські протести

У зустрічі взяли участь Юрій Андрухович, Сергій Жадан, Таня Малярчук та Юрко Прохасько, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на  Deutsche Welle.

Прохасько, який приїхав зі Львова, наголосив, що мешканці міста настільки впевнені у правильності дій протестувальників, що ніколи не здадуться.

"Саме у Львові створюються передумови для того, що відбувається в Києві", - зазначив він.

Водночас харків’янин Жадан спростував поширену за кордоном думку, що владу підтримує більшість тих, хто живе на сході України.

"Східна Україна - дуже різна. У Донецьку немає традиції виходити на вулиці та відстоювати свої позиції, однак у Полтаві люди не тільки зайняли державні будівлі, але й заборонили Партію регіонів. У Дніпропетровську та Запоріжжі протести були жорстоко подавлені владою", - пояснив Жадан, але додав, що у східних регіонах все ж є прихильники Януковича.

Ще один представник заходу України Андрухович наголосив, що головною метою протестів є не "голова Януковича". В той самий час він зазначив, що якщо "не відсекти цю голову", реформи в країні стануть неможливими.

"Я б проголосував і за чорта, якби він повалив цей режим. Цей ліс потребує справжнього санітара, і ним може стати Юлія Тимошенко", - заявив письменник.

Малярчук нагадала присутнім про розчарування українців після помаранчевої революції.

"Тоді українці обожнювали опозицію, однак зараз ідеться саме про громадянське суспільство і про народ", - сказала вона.

Під час зустрічі також чимало йшлося про лідера УДАРу Віталія Кличка. Втім, інтерес до опозиціонера не знайшов підтримки серед українських письменників.

"Чому всі в Німеччині питають про Кличка? Для нас його фігура не настільки важлива", - пояснив Жадан, зазначивши, що політична опозиція є лише однією зі складових боротьби народу з владою.