Журнал TIME помістив на обкладинку квантовий комп'ютер

Журнал TIME помістив на обкладинку лютневого номера квантовий комп'ютер D- wave. У такому вигляді журнал вийде в США, Азії і Океанії. В інших частинах світу обкладинка журналу подвійна: крім квантового комп'ютера на неї потрапив Франсуа Олланд

Напис на обкладинці свідчить: «Він обіцяє вирішити деякі найскладніші проблеми людства. Його підтримують Джефф Безос, NASA і ЦРУ. Кожен коштує по 10 мільйонів доларів і працює при температурі 273 градуси нижче нуля. При цьому ніхто не знає, як він працює».

Квантові комп'ютери відрізняються тим, що використовують у роботі принципові відмінності квантовомеханічного опису світу від класичного : квантову заплутаність, суперпозицію і багато іншого. На даний момент повноцінних квантових комп'ютерів поки не створено, проте експерименти в цьому напрямі ведуться по всьому світу. Вважається, що квантові комп'ютери здатні вирішувати багато завдань на порядки швидше класичних.

Комп'ютер, який потрапив на обкладинку, був зроблений компанією D-wave і працює на принципі так званого квантового відпалу. Квантовим відпалом називається метод пошуку стану з найменшою енергією (глобального мінімуму) для потенціалів з ​​великою кількістю локальних мінімумів.

Наскільки такий комп'ютер може вважатися повноцінним квантовим комп'ютером - предмет суперечок в науковому середовищі. Наприклад, деякі критики говорять, що класична емуляція обчислювальної системи D-wave може працювати не сильно повільніше квантового варіанту, що вимагає наявності системи охолодження та екранування від зовнішніх електричних і магнітних полів. Крім цього критики сумніваються в тому, що в системі дійсно реалізовані кубіти, тобто біти, що знаходяться в суперпозиції двох станів, повідомляє Lenta.ru.

D-wave в даний час уклала контракт з Lockheed Martin на вирішення складних обчислювальних завдань. Також NASA оголосило про створення лабораторії квантового штучного інтелекту, спільно з Google. Для роботи в лабораторії використовується D-wave з 512 кубітами.