У Києві відкрили пам'ятник видатному хірургу Шалімову

Сьогодні, 14 квітня, в Києві відкрили пам'ятник хірургу Олександру Шалімову

Монумент знаходиться на території названого на честь самого Шалімова Національного інституту хірургії і трансплантології, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на УНН.

В церемонії відкриття взяли участь представники Київської міськдержадміністрації, духовенство, колеги Шалімова та його сини.

"Сьогодні у нас видатний день - ми відкриваємо пам'ятник видатному хірургу, засновнику двох інститутів хірургії в нашій країні. Такого ще не було в історії медицини - людині, яка протягом усього свого життя надавала допомогу тим, хто її потребував. Людині надзвичайно високих моральних якостей, яка вже увійшла в історію вітчизняної медицини", - зазначив президент Національної академії медичних наук Андрій Сердюк.

Фото: УНН

Олександр Шалімов є одним із засновників української хірургічної школи. За кар'єру провів близько 40 тисяч операцій. Автор більше 830 наукових праць та 112 винаходів, створив в Україні два науково-дослідні інститути - у Харкові і Києві.

Шалімов став першим, хто провів вдалу пересадку підшлункової залози хворому на діабет, розробив і впровадив нові методи операцій за онкологічних захворювань, органів травлення, судин, серця. Під його керівництвом було проведено першу в Україні операцію з пересадки серця. Досі таких операцій у Київському інституті клінічної й експериментальної.

У 1998 році академіка Шалімова було визнано "Людиною планети". До смерті у 2006 році він був Почесним директором Інституту клінічної й експериментальної хірургії НАН України, Героєм України.