У понеділок чекають стрибка долара і подорожчання бензину

В Україні всі чекають "чорного понеділка" 17 лютого, коли за прогнозами відбудеться зростання курсу долара, що потягне за собою і відчутне подорожчання пального

Очікують, що у понеділок курс підвищиться до 9,1-9,2 грн/$, прогнозує президент "Об'єднання операторів ринку нафтопродуктів України" Леонід Косянчук. Про це він заявив сьогодні на прес-конференції, повідомляє Еспресо.TV.

"Усі чекають, коли закумульовані на спецрахунках кошти потраплять на валютний ринок", - пояснив він, маючи на увазі запроваджені Нацбанком обмеження для стабілізації валютного ринку. Зокрема, постанова №49 "Про заходи щодо діяльності банків та проведення валютних операцій" передбачає проведення банками операцій клієнтів лише у межах залишків коштів на ранок наступного дня, а також подовження до 6 робочих днів терміну закупівлі валюти за дорученнями клієнтів-юридичних осіб та приватних підприємців. 

Косянчук також припустив, що митниця призупинила оформлення нафтопродуктів в останні кілька днів для того, щоб зробити це вже після понеділкового стрибка курсу - адже митні платежі й податки будуть нараховуватись за курсом на день оформлення вантажу.

За словами директор "Консалтингової групи А-95" Сергія Куюна, вітчизняні заводи кардинально вплинути на ринок не зможуть. "Адже вони переробляють переважно імпортну нафту, яку також купують за валюту. Вартість української нафти теж прив'язана до зовнішніх котирувань через певний механізм", - зазначив він.

Експерти зазначили, що ринок нафторподуктів виживав за будь-яких умов. Але в нинішній ситуації виходу не видно, "або його просто не хочуть шукати", зазначив Куюн.