В Венесуелі уже готуються арешти лідерів опозиції за організацію акцій протесту

На думку президента Венесуели Нікола Мадуро, заворушення, що відбулися у столиці та великих містах були спрямовані на повалення чинної влади і обіцяє покарати організаторів

Заворушення в столиці і великих містах Венесуели, що почалися після маніфестації студентів, були спрямовані на повалення уряду. Таку заяву зробив у четвер президент Ніколас Мадуро під час телезвернення до своїх співгромадян, передає Еспресо.TV з посиланням на ИТАР-ТАСС.

"Злочинне насильство було розв'язане для того, щоб залити Венесуелу кров'ю, а політичною метою було повалення уряду", - сказав Мадуро. За його словами, "фашисти, які взяли участь у маніфестації", планували прорватися до президентського палацу.

"Нам відомі імена організаторів цих злочинних акцій, прокуратура вже виписала ордери на їх арешт, - вказав глава держави. - Закликаю тих із них, хто зараз ховається від правосуддя, здатися представникам влади".

Зокрема, звинувачують у подіях опозицію і вже видали ордер на арешт одного з лідерів опозиційного руху "Народна воля" Леопольдо Лопеса як одного з організаторів опозиційних акцій протесту.

"Нам кажуть, що Венесуела нагадує Україну, але для таких тверджень немає ніяких підстав. Венесуельці не мають нічого спільного з українцями, в нашій країні здійснюється соціальна революція на благо народу", - заявив президент.

Проте певна схожість заворушень у Венесуелі з Україною все-таки є. Зокрема, риторика представників влади.

Глава МВС країни Мігель Родрігес заявив, що заворушення "носили характер змови" і були спровоковані змовниками, які пройшли підготовку за кордоном. Він також закликав "помірну опозицію не підтримувати тих, хто хоче привести країну до громадянської війни".

В свою чергу лідер венесуельської опозиції Енріке Капрілес спростував інформацію, що праві сили країни готують переворот, і закликав усі сторони політичного протистояння в країні до серйозного діалогу.

Нагадаємо, у середу в столиці і великих містах Венесуели пройшли молодіжні маніфестації на підтримку уряду і проти нього. Масові ходи, приурочені до Дня молоді, спочатку обійшлися без інцидентів, проте вже після проходження колон маніфестантів вулицями столиці почалися зіткнення опозиційно налаштованої молоді з поліцією. В результаті 3 людини загинули, 66 поранені, 69 – затримані поліцією.