Тимошенко: Сьогодні змін до Конституції вносити не можна без перевиборів парламенту

Опозиція хоче через зміни до Конституції збалансувати владу, тоді як Янукович прагне зміною Основого закону забезпечити собі гарантії влади на випадок програшу на виборах 2015 року

Про це заявила в інтерв'ю ZN.UA, передає Еспресо.TV.

"Погодьтеся, це діаметрально протилежні цілі. Компроміс недосяжний. Опозиція щиро прагне парламентсько-президентської форми правління з суттєвим зменшенням повноважень президента на користь громадянського суспільства, місцевого самоврядування і парламенту. Це цілком справедлива вимога", - вважає Тимошенко.

При цьому зміни до Конституції, які передбачають посилення влади парламенту, треба приймати одночасно з новою системою парламентських виборів, які унеможливлять політичну корупцію. А впроваджувати нову Конституцію з парламентсько-президентською формою правління треба лише одночасно з проведенням чесних чергових або позачергових парламентських виборів, радить Тимошенко.

"Якщо в парламенті цього скликання під тиском світових лідерів та народного повстання все ж таки проломити прийняття Конституції 2004 року, при якій парламентська більшість буде висувати прем'єр-міністра та затверджувати міністрів, то в 2015 році новообраний президент від демократичної опозиції отримає від існуючої кланової більшості в парламенті прем'єр-міністра Януковича і всіх його сьогоднішніх міністрів. У такій ситуації новий президент, на якого країна буде знову покладати всі надії, нічого не зможе змінити в нашій державі. Це буде нове розчарування для українців, нова хвиля еміграції та нова поразка об'єднаної Європи", - переконана Тимошенко.