У Палестині хочуть зробити Єрусалим столицею двох держав

Глава Палестинської національної адміністрації Махмуд Аббас виступив з ініціативою перетворення Єрусалиму в загальну столицю для ізраїльтян і палестинців в контексті остаточного врегулювання палестино-ізраїльського конфлікту

Статус міста залишається однією з ключових тем мирних переговорів, які сторони відновили торік за посередництва США. Ізраїльтяни проголосили Єрусалим своєю єдиною і неподільною столицею, включаючи його східну частину, зайняту в 1967 році і пізніше анексовані. Палестинці досі вимагали передати їм Східний Єрусалим для розміщення там столиці власної держави, передаює Еспресо.TV із посиланням на "РИА Новости" 

"Не треба ділити Єрусалим. Місто має бути відкритим для палестинців і для ізраїльтян. У цьому суть спільного співіснування", - сказав Аббас, який приймав у своїй резиденції в Рамаллі близько 200 ізраїльських студентів.

Він також продемонстрував готовність до компромісу при вирішенні проблеми мільйонів арабських біженців, які залишили в різні роки територію сучасного Ізраїлю і розраховують повернутися назад. Аббас запевнив студентів, що не прагне "затопити" Ізраїль біженцями і відкритий для "творчих" варіантів.

"Ми не хочемо змінити соціальну структуру Ізраїлю. Ми не хочемо "затопити" його мільйонами палестинських біженців", - сказав він.

Нагадаємо, Аббас звинуватив Ізраїль, який відмовляється згортати поселенський будівництво на окупованих землях Західного берега і Східного Єрусалиму, у буксуванні мирного процесу. Він нагадав, що термін, відведений на чергову спробу вирішити конфлікт за столом переговорів, закінчується через два місяці - наприкінці квітня.