До 350 000 грн щодня жертвують на підтримку Майдану

Комендант Будинку профспілок Степан Кубів розповів про кошторис Майдану

Про це повідомляє Еспресо.TV із посиланням на "Український тиждень".

За інформацією Кубіва, щоденно, у середньому, надходять пожертви на суму від 180 000 до 350 000 гривень.

Він розповів, що на Майдані Незалежності для пожертв стоїть одна велика скринька з прозорого пластика, ще 16 установлені по всій території, яку контролюють протестувальники, плюс пожертви від діаспори та іноземних небайдужих. Їх приносять у фінансову службу й розкривають щодня.

"До нас надходять грошові перекази від українців із Росії, Казахстану, Канади, Європи. Дають гроші й багато підприємців, які воліють себе не називати, щоб не створити проблеми для свого бізнесу, надходять кошти і від народних депутатів із усіх опозиційних партій", - розповів Кубів.

"Максимум – це було 22 чи 23 січня – за день ми зібрали зі скриньок 748 000 гривень" - нагадав комендант.

Близько 90% усіх коштів збираються зі скриньок для пожертвувань, 8-9% – від депутатів і підприємців, а від 1,5% до 2% – від українців за кордоном.

Понад 60% витрат – продукти. Годують не лише бійців самооборони й волонтерів, але й усіх відвідувачів Майдану.

Від 4% до 8% іде на дрова й паливо, близько 20% – комунальні послуги в чотирьох будівлях (тепер уже в трьох, без КМДА, ред.). Решта – ліки, біотуалети, послуги зв'язку.

Вивіз сміття приватною компанією також оплачується з пожертв. Щодня вивозиться від 25 до 140 кубометрів сміття, у цьому задіяно 46 волонтерів.

На виплати родинам загиблих і лікування поранених уже витрачено 580 000 гривень. 

Заяви прихильників влади про те, що Майдан фінансується посольствами, Кубів прокоментував так: "У дурного птаха дурна пісня".