Конфедерація вільних профспілок погрожує страйком шахтарів, якщо влада не поверне квоти на ввіз російського вугілля

Конфедерація вільних профспілок України (КВПУ) виступає за введення квот на ввезення вугілля з Росії

Про це повідомив голова КВПУ Михайло Волинець, передає Еспресо.TV з посиланням на "Інтерфакс-Україна".

"В обов'язковому порядку. Такі квоти були на рівні 10,2 млн т, потім збільшили минулого року до 11,2. Цього року ці обмеження взагалі не прописано. З 1 січня квоти не діють. Це результат домовленостей Януковича та Путіна", - сказав Волинець журналістам у Харкові в понеділок.

Він стверджує, що відмова від введення квот призведе до зупинення роботи шахт.

"Сьогодні вже вугілля з наших шахт не беруть у тому обсязі, в якому його видобувають шахтарі України, зупиняються підприємства", - зазначив Волинець.

Він також висловив нерозуміння щодо зміни залізничних тарифів на перевезення вугілля.

"Дивно, що Україна зменшила залізничні тарифи на перевезення російського вугілля територією України до портів відвантаження і до споживачів, водночас Росія збільшила залізничні тарифи для перевезення свого вугілля територією Росії, тобто парадокс - ми починаємо фінансувати промисловість іншої країни", - розповів голова КВПУ.

На його думку, така державна політика у вуглевидобувній промисловості може призвести до залежності України від постачань вугілля з Росії.

"Місяць-два - і нічим буде платити зарплату шахтарям з урахуванням того, що безконтрольно везуть вугілля з Росії, не введено квоти на ввезення вугілля. Сьогодні наше вугілля нікому не потрібне. Зупиняються шахти, нічим буде платити зарплату людям. Через два роки ми опинимося в повній залежності від Росії і за вугіллям, як нині за нафтою й газом", - сказав Волинець.

Нагадаємо, внаслідок імпорту російського вугілля в Україні може закритися велика кількість вітчизняних шахт. На думку експертів, у результаті українсько-російських домовленостей Янукович проміняв українське вугілля на російський газ.