В Узбекистані почались затримання наближених Карімової

Кілька людей з оточення дочки президента Узбекистану Гульнари Карімової, яка протягом уже чималого часу, як вважається, знаходиться в опалі, затримані місцевими силовиками

У понеділок вони були доставлені в генпрокуратуру республіки, повідомляє NEWSru.com з посиланням на прес-службу відомства.

Затримані - Рустам Мадумаров, Гаяне Авакян і Катерина Клюєва. За повідомленням генпрокуратури, вони проходять у кримінальній справі про несплату податків проти Terra Group, Prime Media, Gamma Promotion і інших фірм. Всім трьом - Мадумарова, Авакян та Клюевой - пред'явлені звинувачення за статтями: 178 частина 2 - "Приховування іноземної валюти", 184 частина 3 - "Ухилення від сплати податків та інших обов'язкових платежів" і, як уточнили в прокуратурі, по ряду інших статей.

Затримані були найближчими партнерами старшої дочки президента. Рустама Мадумарова часто називали цивільним чоловіком Карімової,, а імена Авакян та Клюевой пов'язані з корупційними скандалами навколо дочки президента республіки. Скандал, про який йде мова, як стверджують ЗМІ, - це справа про шведської телекомунікаційної компанії TeliaSonera, яка, за версією ряду журналістів, заплатила високопоставленої бізнес-леді за вихід на узбецький ринок. Представники компанії, правда, раніше заявляли, що подібні підозри безпідставні.

Карімова вже протягом досить тривалого часу піддається нападкам

У грудні стало відомо про припинення роботи фонду Карімової, а також про обшуки в пов'язаних з нею компаніях. У тому ж місяці за порушення візового режиму з країни видворили громадянина Греції, який працював у фонді. А незабаром в Москві за запитом узбецької сторони був затриманий громадянин Франції, який підозрювався у вчиненні кількох економічних злочинів і був, за деякими даними, знайомим Карімової.

На тлі повідомлень про затримання наближених до опальної дочки узбецького президента осіб в регіональних ЗМІ з'явилися відомості про втрату Карімовою великого об'єкта нерухомості в Ташкенті. За вироком суду комплекс нерухомості площею понад 7000 кв. м, розташований в престижному районі міста, має бути переданий мерії. Як заявляє видання "Новий час", "це один з фінальних епізодів драми старшої дочки Іслама Карімова, яка претендувала на те, щоб стати політичною спадкоємицею свого батька".