Україна відмовляється від нової порції російського кредиту

Україна відмовилась випускати євробонди на $2 млрд., які планувалося розмістити на Ірландській фондовій біржі у рамках залучення чергового траншу російського кредиту

Gро це з посиланням на УНІАН повідомляє Еспресо.TV.

«Незважаючи на схвалення і публікацію Центробанком Ірландії проспекту емісії євробондів від 17 лютого, емітент підтвердив, що папери випускатися не будуть», - йдеться у повідомленні біржі.

Випуск цінних паперів на $2 млрд. запланували ще наприкінці січня – під черговий транш російського кредиту в $15 млрд., про який домовились президенти Путін і Янукович у грудні минулого року.

Як повідомляло Еспресо.TV, російські владоможці заявили, що припиняють надання коштів, поки Україна не визначиться з кандидатурою нового прем’єра та не сформує уряд.

Проте у понеділок 17 лютого міністр фінансів РФ Антон Сілуанов заявив, що Росія може викупити українські євробонди вже до кінця поточного тижня. Тоді ж з’явилось повідомлення про розміщення українських євробондів та включення їх у лістинг Ірландської фондової біржі.

Але у середу 19 лютого прес-секретар російського президента Дмитро Пєсков заявив, що наразі питання викупу українських паперів залишається відкритим «у зв'язку зі значним загостренням внутрішньополітичної ситуації в Україні і зростанням насильства в країні».

Того ж дня Ірландська фондова біржа повідомила, що рішення від 17 лютого про включення до лістингу і розміщення додаткової емісії дворічних єврооблігацій України обсягом 2 млрд дол. під 5% річних з погашенням у 2015 році було помилковим, і скасувала лістинг і допуск до торгів за євробондами. Таке рішення разом з ескалацією конфлікту стало додатковим фактором масового продажу українських паперів на світових фінансових ринках.