Іноземні ЗМІ звинувачують російських олімпійців у систематичному вживанні особливого допінгу

За інформацією ЗМІ, російські спортсмени під час підготовки до Олімпіади в Сочі і попередніх Ігор використовували особливий, раніше невідомий метод підвищення спортивних результатів - ксенонові інгаляції

За даними британського видання Economist і німецького телеканалу WDR, ксенон "широкомасштабно" застосовується росіянами протягом тривалого часу, повідомляє Еспресо. TV з посиланням на німецьке видання Spiegel .

Офіційного підтвердження цієї інформації поки що немає, але Economist повідомляє, що російські атлети користувалися цим методом ще на літній Олімпіаді в Афінах-2004.

Міністерства спорту й оборони, імовірно, рекомендували використання цього методу для "поліпшення результатів", тому що він не піддається контролю. Відповідні директиви нібито містяться в офіційних документах. Крім цього, держава нібито замовляло дослідження у компанії Центр "Атоммед", яке задокументувало, що 70 % російських спортсменів, які здобули нагороди на літніх Іграх-2004 і зимових у Турині-2006, раніше вдавалися до ксенонових інгаляцій.

Президент Всесвітнього антидопінгового агентства Крейг Ріді обіцяє розглянути цю проблему на майбутньому засіданні відповідної комісії.

Згідно з міжнародними науковими дослідженнями, інгаляції ксенону стимулюють в організмі людини виробництво еритропоетину, який, у свою чергу, призводить до збільшення загальної кількості червоних кров'яних тілець, які відповідають за доставку кисню, що, відповідно, підвищує фізичні кондиції.

Ксенон - інертний газ без кольору, смаку і запаху. Елемент восьмої групи періодичної системи хімічних елементів Менделєєва, з атомним номером 54.

За правилами Всесвітнього антидопінгового агентства WADA , підвищення рівня еритропоетину, а також застосування фармакологічних речовин з нетерапевтичною метою для поліпшення доставки кисню заборонено і вважається допінгом.