Іран підписав 8 контрактів на постачання зброї до Іраку, в США занепокоїлися

Іран підписав угоду на поставку в Ірак зброї, що включає вісім контрактів на загальну суму 195 млн. доларів

Принципову згоду про постачання зброї було досягнуто сторонами ще наприкінці листопада минулого року, буквально через тиждень після повернення іракського прем'єр-міністра Нурі аль-Малікі з Вашингтона, де він вів переговори з адміністрацією Обами про додаткові поставки зброї Іраку для боротьби з терористичною організацією "Ісламська держава Іраку і Леванту", пов'язаної з „Аль-Каїдою”, повідомляє NEWSru.com з посиланням на агентство Reuters.

За відомостями ЗМІ, шість з восьми контрактів були укладені на поставку легкої зброї, мінометів і обладнання для танкових і артилерійських підрозділів. Інші два пов'язані з постачанням обладнання для протидії застосуванню бойових отруйних речовин.

На думку агентства, "сам обсяг кількох контрактів в 195 мільйонів доларів на постачання зброї - це крапля в морі для Іраку, що одержує значні партії військового спорядження з США і збирається придбати бойові вертольоти в Росії".

Важливо інше - іракський прем'єр Нурі аль-Малікі "пустив на іракську сцену третього гравця".

Агентство наводить свідчення трьох іракських законодавців, які заявили про те, що іракський прем'єр був незадоволений тим, як у Вашингтоні прореагували на його запит про постачання для іракської армії під час візиту в США.

За їх словами, поставки зброї тоді ув'язувалися адміністрацією з виконанням цілого ряду попередніх умов. Це, нібито, і послужило причиною, що "Багдад вирішив піти на термінові поставки зброї з Тегерана".

Сполучені Штати висловили серйозну стурбованість у зв'язку з повідомленнями про постачання зброї з Ірану до Іраку на суму 195 млн. доларів. "Будь-які поставки озброєнь з Ірану в іншу країну є прямим порушенням резолюції Ради Безпеки ООН 1747", - заявила офіційний представник Держдепартаменту США Джен Псакі.

"Ми намагаємося отримати роз'яснення з цього питання від уряду Іраку і зробити так, щоб іракські офіційні особи розуміли, які обмеження накладає міжнародне законодавство на торгівлю зброєю з Іраном", - сказала американський дипломат.

Вона нагадала, що за останні роки США надали військову допомогу новим іракським властям на суму 15 млрд. доларів і готові продовжувати підтримку іракської армії в боротьбі з екстремістами на території країни.

Як відомо, операція проти терористів в Іраку почалася після появи інформації про намір угруповання Ісламська держава в Іраку і Леванте створити на території Іраку і Сирії так званий Ісламський емірат. Для цього екстремісти планували скористатися внутрішнім сирійським конфліктом і нестабільною ситуацією в Іраку, де влада не можуть повною мірою контролювати обстановку.