Каспаров: Росії не вдасться піти шляхом України

Режим Путіна не вдасться скинути так, як це сталося з Януковичем, оскільки в Росії опозиція слабка і роз’єднана, вважає відомий російський політик-опозиціонер Гаррі Каспаров.

"Володимир Путін ліквідував навіть натяки на опозицію. Він знищив нормальні канали переходу політичної влади. Це все одно що створити пустелю. Хто може вижити в пустелі? Тільки змії і щури", - сказав Гаррі Каспаров в інтерв'ю El Mundo, відповідаючи на запитання про майбутнє Росії за нинішнього президента.

"Україна успішно просунеться вперед, бо в цій країні завжди була дуже сильна опозиція", - сказав Каспаров. Він зазначив, що Західна Україна налаштована проєвропейськи, й українське суспільство виявило готовність "заплатити кров'ю за свою свободу".

На запитання про можливість того, що російський президент Путін буде усунутий від влади так, як його український колега, Каспаров відповів: "У Росії таке не могло б статися. Справді, масові протести могли б знаменувати крах Путіна, але в Росії маніфестації завжди були мирними".
"Боюся, що майбутнє Росії - це збереження нинішньої жорсткої диктатури, без реальної опозиції. В Україні люди постановили - зблизитися з ЄС", зазначив опозиціонер.

Животрепетне завдання України - "перешкодити намірам Путіна розколоти країну на частини", вважає Каспаров. На його думку, Путін хоче панування не над усією Україною, а над деякими областями. Каспаров закликав ЄС і США "не говорити, а щось зробити". "Це будуть не грошові витрати, а інвестиції" в Україну, зауважив він.

Каспаров не вважає, що наявні розбіжності між частинами України призведуть до розпаду. "Але, ясна річ, путінський режим зробить спроби", - зазначив він.

Каспаров не вірить у можливість інтервенції в Україну, але зауважує: "Путін помститься за поразку в битві за Україну. Він має щось показати росіянам у ролі трофея". На думку Каспарова, це буде Севастополь. "Програти битву за Україну - це знищити міф Путіна", - приводить слова політика у перекладі матеріалу InoPressa.