Для референдуму в АРК немає юридичної бази, - ЦВК

У прикінцевих та перехідних положеннях закону про всеукраїнський референдум визначено, що закон про місцеві референдуми втратив чинність

Про це УНІАНу заявив член Центральної виборчої комісії Юрій Донченко, передає Еспресо.TV.

"Новий закон Верховна Рада ще не розробила. До нас зверталися вже неодноразово - наприклад, Українка (Обухівський район Київської області) хотіла провести референдум з відкликання мера, інші місцеві ради хотіли депутатів відкликати і т.п. Тобто, існують протиріччя", - зазначив член Центрвиборчкому.

За його словами, у законі про депутатів місцевих рад є питання про їх відкликання через референдум, а самого механізму референдуму немає. "Це вводить в оману деяких людей, які, спираючись на закон про депутатів місцевих рад, не бачать того, що у нас немає закону про місцевий референдум. Він кілька разів виносився на ВР. З півроку тому була така спроба розглянути його, але, окрім намагання, далі справа не йде. Він постійно допрацьовується", - зазначив Донченко.

Натомість якщо сьогодні говорити про наявність, чи є юридична база чи ні для проведення референдуму в Криму, то, як стверджує Донченко, такої бази немає. "Закон України про проведення місцевих референдумів відсутній", - пояснив він.