В Раді зареєстрований законопроект про вступ України до НАТО

Верховній Раді пропонують підтримати визначення курсу на євроатлантичну інтеграцію та приєднання України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО)

Відповідний проект закону “Про внесення змін до деяких законів України (щодо забезпечення і гарантування національної безпеки України)” зареєстрований в парламенті 4 березня, повідомляє Еспресо.TV.

Авторами документу стали народні депутати від “Батьківщини” Борис Тарасюк, Валентин Королюк та Олександр Чорноволенко.

В документі зазначається, що враховуючи загрози національній безпеці та обороні України, виникає практична необхідність у внесенні змін до деяких законів України щодо визначення курсу на євроатлантичну інтеграцію та приєднання України до Організації Північноатлантичного договору (НАТО).

Проектом Закону передбачається внесення змін до Закону України «Про основи національної безпеки України» та Закону України “Про засади внутрішньої і зовнішньої політики”, відповідно до яких на законодавчому рівні закріплюється євроатлантична інтеграція та вступ до Організації Північноатлантичного договору, як стратегія зовнішньої політики України.

Зокрема, до статті 6 Закону України «Про основи національної безпеки України», де йдеться про національні пріоритети України, пропонується внести згадку про інтеграцію «в євроатлантичний простір». У статтю 8, де перераховані основні напрями державної політики в галузі безпеки, слідом за словами «набуття членства у Європейському Союзі» пропонується вписати «та Організації Північноатлантичного договору».

Крім того, зі статті 11 «Про засади внутрішньої і зовнішньої політики» пропонується виключити норму про те, що Україна є позаблоковою державою. У цю ж статтю (у частині, де перераховані принципи зовнішньої політики) пропонується додати пункт про «членство України в Організації Північноатлантичного договору та участі у створенні європейської системи колективної безпеки».