Генпрокуратура відкрила на Януковича нові справи

Генеральна прокуратура відкрила кримінальне провадження за фактом захоплення Віктором Януковичем державної влади у 2010 році

Про це повідомили у прес-службі ГПУ, передає Еспресо.TV.

"Генеральною прокуратурою України до Єдиного реєстру досудових розслідувань внесено відомості за ознаками вчинення кримінального правопорушення громадянином Віктором Януковичем. Вказані дії кваліфіковані за ч. 2 ст. 109 КК України (дії, спрямовані на насильницьку зміну чи повалення конституційного ладу або на захоплення державної влади)", – йдеться у повідомленні.

Як зазначають у генпрокуратурі, встановлено, що Янукович у 2010 році у неконституційний спосіб змінив Конституцію України і тим самим захопив державну владу. 

Крім того, проти екс-президента також порушено ще одну кримінальну справу за фактом публічних закликів Януковича до захоплення державної влади в Україні. 

Зокрема, йдеться про поширену у ЗМІ 27 лютого заяву Януковича  про те, що "він оголосив себе діючим президентом України та попросив владу Російської Федерації забезпечити його безпеку від дій екстремістів".

А також про указ № 90/2014 від 27.02.2014 р. екс-президента, в якому йдеться про здійснення в Україні військового перевороту, внаслідок чого ставка Верховного Головнокомандувача України переноситься до м. Севастополя. Окрім цього в указі йдеться про необхідність вчинення інших дій, спрямованих на відновлення повноважень та влади Януковича. 

"Вищезазначені звернення свідчать про публічні заклики громадянина Януковича до захоплення державної влади в Україні", – заявили у ГПУ.

Наразі за обома фактами розпочато досудове розслідування.

Нагадаємо, 25 лютого Генпрокуратура відкрила кримінальне провадження за фактами організації вчинення умисних вбивств під час проведення масових заходів на Майдані Незалежності у Києві в період з листопада 2013 року по лютий 2014 року.

26 лютого у ГПУ заявили, що Януковичу, колишньому главі АП Андрію Клюєву, екс-генпрокурору Віктору Пшонці, екс-міністру внутрішніх справ Віталію Захарченку та іншим особам оголошено про підозру у вчиненні умисних вбивств під час проведення масових заходів у центрі Києва.