Кримська влада надрукує 300 тисяч зайвих бюлетенів

Завдяки цьому Путін зможе отримати будь-який бажаний йому результат "волевиявлення кримчан"

Про таку перспективу свідчать розрахунки, проведені експертами Еспресо.TV.

7 березня прес-центр кримського парламенту повідомив про заяву, з якою виступив голова комісії Автономної Республіки Крим з проведення загальнокримського референдуму Михайло Малишев. "За його словами, для проведення загальнокримського референдуму буде надруковано понад 2,2 млн. бюлетенів", — говориться у повідомленні.

Однак, за даними Головного управління статистики в АР Крим та Управління статистики у м. Севастополі, кількість населення у віці 18 років і старше складає в АРК 1,6 млн., у Севастополі — 0,3 млн., тобто доросле постійне населення Кримського півострова складає 1,9 млн. Отже, виявляться зайвими як мінімум 0,3 млн. бюлетенів з тих з 2,2 млн., що їх заплановано надрукувати.

За інформацією ЦВК України, у другому турі президентських виборів 7 лютого 2010 року явка виборців на півострові склала менше 68% (в АРК — 67,1%, у Севастополі — 67,48%), на парламентських виборах 28 жовтня 2012 року — менше 50% (в АРК — 49,45%, у Севастополі — 49,65%). Навіть якщо на референдумі явка сягне 70%, це означатиме, що майже 0,6 млн. жителів півострова своїх бюлетенів не візьмуть. Разом з 0,3 млн. зайвих бюлетенів це складе 0,9 млн. чистих невикористаних бюлетенів. Їх вистачить, щоб сфальсифікувати "волевиявлення кримчан" у будь-якому напрямку, який вирішить обрати Володимир Путін. Фактично єдиним виборцем на референдумі буде російський президент. Саме він вирішить, якому з двох варіантів відповіді приписати перемогу на референдумі: незалежна кримська держава (формально у складі України), яка керується Конституцією Республіки Крим 1992 року, або ж приєднання Криму до Росії на правах суб'єкту Російської Федерації.