США пропонують звільнити Україну від Росії, дозволивши експорт американського газу

Конгрес США запропонував доповнити обговорюваний зараз пакет санкцій проти Росії скасуванням обмежень на експорт американського газу

Законодавці вважають , що цей крок дозволить "звільнити Україну від енергетичної залежності від Москви" і позбавить РФ важелів тиску на європейські країни, пише "Комерсант-Україна".

З пропозицією про скасування обмежень на експорт газу виступили члени обох палат конгресу. У середу республіканець Тед По вніс до нижньої палати законопроект, що пропонує міненерго застосовувати особливу процедуру для затвердження заявок на поставки енергоносіїв в держави колишнього СРСР та ЄС.

А республіканець Майкл Тернер і сенатор-демократ Марк Удалл запропонували прискорити процес отримання дозволів для експорту газу в країни-члени СОТ.

Ці пропозиції можуть бути включені в обговорюваний зараз в конгресі пакет економічних і візових санкцій проти РФ, що, як вважають законодавці, повинно "назавжди звільнити Україну від диктату Москви".

"Повернутися до обговорення цього питання нас змусила криза в Україні, - визнав глава підкомітету конгресу з енергетики Ед Уітфілд. - Скасування заборони на експорт допоможе нашим союзникам протистояти агресії Москви".