Українським військовим у Євпаторії висунули ультиматум про здачу

До десятої вечора сьогодні від української військової частини в Євпаторії вимагають здати всю зброю і переди об'єкт під охорону солдатам ЧФ РФ

Про це на своїй сторінці у "Фейсбуці" повідомив керівник Центру військово-політичних досліджень Дмитро Тимчук, передає Еспресо.TV.

За його словами, вчора ввечері представник нелегітимної Ради Міністрів Криму Юрій Жеребцов передав ультиматум командуванню української військової частини в Євпаторії.

За ним, від командування військової частини А4519 вимагають у період з 22-ої години 09 березня 2014 року до 22-ої години 10 березня 2014 року ухвалити рішення про роззброєння особового складу військової частини, здачі всієї зброї на склад і передачі об'єкта під охорону особовому складу спецпідрозділу Чорноморського флоту Російської Федерації. 

Ці вимоги слід виконати "в цілях забезпечення безпеки громадян міста Євпаторії і щоб уникнути провокацій під час підготовки до проведення референдуму про статус Криму 16 березня 2014 року", зазначено в ультиматумі.

Також згідно з текстом ультиматуму, блоки керування ЗРК "Куб-2М" підлягають здачі на склад, опломбуванню і здачі під охорону вищезазначеному спецпідрозділу ЧФ РФ. 

Водночас вимагається, щоб вартову службу українські військові здійснювали без зброї, але спільно з озброєними військовослужбовцями ЧФ РФ.

"Особовий склад незадіяний у несенні вартової служби, знаходиться в казармах і залишає територію військової частини з письмового дозволу командира в/ч А4519 згідно з пропускним режимом і повернення, проходить на територію за пред'явленням узгодженої сторонами перепустки встановленого зразка. У період дії цієї пропозиції, вхід і вихід з території в/ч А4519 обмежується світлим часом доби", - йдеться у тексті ультиматуму.

Командування військової частини просять серйозно поставитися до цієї "пропозиції" - "не наражати на небезпеку життя і здоров'я особового складу ввіреній вам військової частини і мирних мешканців прилеглої житлової зони".

Як наголошують у вимозі, кожному військовослужбовцю, який здав зброю на зберігання на період підготовки референдуму про статус Криму, гарантують безпеку з боку керівництва АР Крим. 

Нагадаємо, вчора подібну вимогу отримали українські морські піхотинці, які дислокуються у Керчі. Представник ЧФ Росії дав  їм час до 16 березня "подумати і прийняти рішення щодо того, де люди готові служити далі і писати відповідні рапорти".