Міносвіти планує запровадити прозору бухгалтерію з публікацією бюджету в інтернеті

У рамках програми діяльності Кабміну на 100 днів Міністерство освіти і науки розробило власний план дій

Своїми головними завданнями МОН визначив підвищення якості освіти, ліквідацію щоденного контролю, відмову від репресивних функцій, та перехід до партнерської співпраці із закладами освіти, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу міністерства.

Зокрема, у МОН планується запровадити прозору бухгалтерію з публікацією бюджету в інтернеті, а також електронний документообіг, провести фінансовий аудит, розслідувати корупційні схеми колишнього керівництва міністерство та мінімізувати державні витрати на забезпечення діяльності відомства.

Також планується зменшити обсяг звітності керівників навчальних закладів та викладачів, позбавити Держінспекцію навчальних закладів репресивних функцій та встановити мораторій на перевірку навчальних закладів. Функції надання грифів навчальній літературі буде передано Вченим радам ВНЗ, а підручників у сфері загальної середньої освіти – спеціальній незалежній інституції.

Планується забезпечення викладання державною мовою і мовами нацменшин, а також підтримка використання англійської мови у навчальному процесі та наукових дослідженнях. Окрім того, МОН анонсував усебічне сприяння і підтримку розвитку студентського самоврядування та учнівського врядування.

Також планується усунути заборони на певну навчальну літературу, запроваджені екс-міністром Дмитром Табачником. Окрім того, буде впроваджено прозорий механізм відбору та видруку навчальної літератури.

У галузі вищої освіти також плануються зміни, зокрема, спрощення процедур ліцензування та акредитації вищих навчальних закладів та відділення від Міносвіти Всеукраїнської атестаційної комісії. Нове керівництво МОН також наголосило на прозорості вступної кампанії, повне дотримання прав абітурієнтів та підвищення ролі зовнішнього незалежного оцінювання.

Окрім того, планується відновлення міжнародної співпраці у сфері освітніх програм, створення бази міжнародних навчальних програм для ВНЗ та студентів.

Також Міносвіти повідомило про прийняття найближчим часом нового Закону “Про вищу освіту”, розробленого групою під керівництвом Михайла Згуровського.