Новий виток боротьби за 3G призведе до монополізації «Київстару» — ЗМІ

До Національної комісії, що здійснює державне регулювання у сфері зв’язку та інформатизації, подано запит, який може суттєво змінити розстановку сил на ринку мобільного зв'язку на користь оператора «Київстар».

Як повідомляють «Українські новини», цей запит надійшов до НКРЗІ від глави комітету ВР з питань підприємництва, регуляторної та антимонопольної політики Олександри Кужель.

«Кужель звернула увагу НКРЗІ на те, що Україна суттєво відстає від світового розвитку у сфері зв'язку — адже сучасні стандарти 3G і 4G досі до пуття не введені, що призводить до зменшення бюджетних надходжень від операторів. На думку нардепа, виходом із ситуації має стати використання так званого принципу «технологічної нейтральності», який полягає в наданні операторам можливості розвивати новітні технології та послуги зв'язку на базі застарілих стандартів GSM-900 та GSM-1800», — повідомляє агентство.

При цьому наголошується, що впровадження цього принципу давно лобіює один з лідерів ринку телекомунікацій — «Київстар»: «Після поглинання «Білайну» і «Голден Телекому» оператор зосередив майже 60 % частотного ресурсу стандарту GSM-900 і більше 52 % частотного ресурсу стандарту GSM-1800. У разі запровадження принципу «технологічної нейтральності» така концентрація частотного ресурсу в однієї компанії призведе до того, що «Київстар» виявиться єдиним оператором, який зможе розвивати мережі зв'язку в стандартах UMTS-900 (3G) і LTE-1800 (4G)».

Одночасно Кужель запропонувала значно підвищити вартість ліцензії на можливість надавати послуги мобільного зв'язку на базі нових стандартів — із 340 тисяч гривень до 38 мільйонів за один регіон. Таким чином, ліцензія для всієї території України коштуватиме понад мільярд гривень.

При цьому у зверненні до НКРЗІ вказано, що один з операторів мобільного ринку в минулому році добровільно переплатив 1,5 млрд. гривень податку на прибуток, тому пропонує використовувати ці кошти шляхом взаємозаліку як плату за ліцензію. Як відзначають «Українські новини», з урахуванням історії лобіювання принципу «технологічної нейтральності» «Київстаром» , мова може йти саме про це операторі — хоч ані в звітах «Київстару», ані в звітах його материнської компанії («Вимпелком») ніколи не згадувалася переплата податків до держбюджету України.

«Якщо ініціатива Кужель буде підтримана регулятором, єдиною стороною, що виграла, виявиться компанія «Київстар». Навряд чи інші оператори захочуть платити мільярд за ліцензію, яка не буде їм гарантувати взагалі нічого, оскільки частотний ресурс зосереджений в руках «Київстару», — пишуть «Українські новини».