США схилили на бік України Японію і КНР

Кожній з цих країн Обама пообіцяв те, що вони хотіли почути

Посольство США в Україні оприлюднило інформацію про зміст телефонних розмов президента США Барака Обами з лідерами Японії і КНР про ситуацію в Україні.

Зокрема, про розмову Обами з прем'єр-міністром Японії Сіндзо Абе 7 березня повідомляється: «Лідери двох країн погодилися, що дії Росії являють собою загрозу для міжнародного миру і безпеки, і підкреслили важливість збереження суверенітету і територіальної цілісності України. Вони домовились працювати з іншими партнерами по G-7 і наполягати на тому, щоб Росія дотримувалась своїх зобов'язань і обіцянок щодо суверенітету України, в тому числі, відповідно до Статуту ООН та угоди про базування від 1997 року. Вони зазначили, що у Росії є можливість вирішити ситуацію дипломатичним шляхом таким чином, щоб це відповідало інтересам Росії, а також України та міжнародної спільноти. Обидва лідери також домовилися працювати на двосторонній основі через Міжнародний валютний фонд, щоб підтримати уряд України по стабілізації своєї економіки і підготовці до виборів у травні. Президент зазначив, що його візит до Японії у квітні стане важливою подією що посприяє багатьом дипломатичним, оборонним і торговим ініціативам, які просувають США і Японія в Азії і по всьому світу». Отже, Японія може розраховувати на сприяння США у дипломатичних, оборонних і торгових ініціативах.

Увечері 9 березня Обама мав телефонну розмову з президентом Китаю Си Цзиньпіном. Про неї повідомляється: «Обидва лідери… запевнили про свою взаємну зацікавленість в зменшенні напруги та у визначенні мирного рішення для розв’язання конфлікту між Росією та Укрaїною. Обидва лідери погодилися про важливість захисту принципів суверенності та територіальної цілісності в рамках як України, так і в ширшому контексті функціонування міжнародної системи. Президент зазначив про свою пріоритетну мету у відновленні суверенності та територіальної цілісності України, а також у тому, щоб Український народ міг самостійно обирати своє майбутнє без будь-якого іноземного втручання. Обидва лідери зобов'язалися підтримувати зв'язок під час подальшого перебігу подій». Тут для Китаю важливо було почути про захист принципів суверенності та територіальної цілісності не лише в рамках України, так і «в ширшому контексті». Цей ширший контекст, очевидно, включає продовження невизнання Тайваню як окремої держави.