МЗС України направило Росії ноту протесту через визнання "незалежності" Криму

Міністерство закордонних справ вручило сьогодні тимчасовому повірнику у справах Росії в Україні Андрію Воробйову ноту з приводу заяви МЗС Росії щодо схвалення "Декларації про незалежність Автономної республіки Крим та міста Севастополя"

У ноті перераховані основні пункти, чому Києв виступає з протестом проти такого втручання Росії у внутрішні справи України, передає Еспресо.TV з посиланням на прес-службу відомства.

Зокрема, у ноті наголошено, що українська сторона розглядає зазначену заяву МЗС Росії як пряме і неприховане втручання Російської Федерації у внутрішні справи України, яке суперечить фундаментальним нормам міжнародного права та загальновизнаним принципам співжиття держав.

Також у ноті звернено увагу на подвійні стандарти, до яких вдається Росія у ставленні до односторонніх проголошень "незалежності", зокрема, наводиться приклад із невизнанням незалежності Косово. 

"Таким чином, застосування Російською Федерацією до України підходу, який раніше нею неодноразово засуджувався і не визнавався стосовно Сербії, не може розглядатись інакше, ніж використання з боку російською стороною подвійних стандартів", – йдеться у документі.

МЗС України знову закликало російську сторону "повернутись до цивілізованих рамок розвитку двосторонніх відносин, передбачених Договором про дружбу, співробітництво і партнерство між Україною і Російською Федерацією від 31 травня 1997 року".

Як підсумували у відомстві, відкрите ігнорування або вибіркове застосування норм міжнародного права може мати непередбачувані наслідки для існуючої системи загальноприйнятних правил міжнародної взаємодії. 

Нагадаємо, вчора Верховна рада Криму ухвалила «декларацію про незалежність АРК і Севастополя» з тим, щоб після референдуму 16 березня приєднатися до Росії.

МЗС Росії одразу схвалило рішення Верховної ради Криму проголосити «незалежність» півострова, вважаючи його законним.