Румуни, подивившись на Крим, взялися за угорську „п’яту колону”

Президент Румунії Траян Бесеску зажадав від румунських парламентарів законодавчо заборонити на усій території Румунії діяльність угорської партії "Йоббік"

"Після вчорашніх маніфестацій в місті Тиргу-Муреш, де взяли участь представники угорської екстремістської партії "Йоббік", вважаю, настав час заборонити її діяльність на усій території Румунії. Я вимагаю від парламенту Румунії ухвалити відповідний закон про це", - підкреслив Бесеску.

Він особливо підкреслив, що питання про заборону діяльності цієї політсили обговорюватиметься і на черговому засіданні Вищої ради оборони, оскільки свобода, демократія і право на вільне пересування, по словах Бесеску, несумісні з екстремістськими закликами угорської партії "Йоббік", передає Укрінформ.

11 березня в румунському місті Тиргу-Муреш в Трансільванії пройшла несанкціонована акція румунських угорців, у якій взяв участь і керівник угорської партії "Йоббік" Вона Габор, що відкрито зажадав від румунської влади надати угорцям, що проживають в Румунії, територіальну автономію.

"Йоббік" визначає себе як радикальна і національно-консервативна партія. Експерти класифікують партію як вкрай праву. Партія активно використовує антициганську, антисемітську та антиімігрантську риторику.