В Литві хочуть притягнути до кримінальної відповідальності авторів сепаратистської петиції в мережі

У Литві зажадали притягнути до відповідальності авторів петиції про відділення Клайпедського краю і приєднання його до Росії

З відповідною заявою виступив голова парламентської комісії з національної безпеки і оборони Артурас Паулаускас, повідомляє REGNUM.

«Якщо говорити конкретно про спробу відірвати частину нашої території, це стаття Кримінального кодексу, яка передбачає, що за дії, якими роблять замах на територіальну цілісність, суверенітет Литви, карають, - зазначив він. - Справа Департаменту державної безпеки - встановити, хто організував цю провокацію».

Колега Паулаускаса, член комітету з оборони Арвідас Анушаускас, як передає Delfi.lt, в свою чергу, закликав прокуратуру негайно порушити з цього приводу кримінальну справу.

У свою чергу, Департамент держбезпеки Литви у зв'язку з появою петиції закликав громадян «прагматично оцінювати такі ініціативи і не піддаватися на провокації».

У спецслужбі нагадали, що заклики до порушення цілісності Литви трактуються як злочин.

Раніше, за інформацією REGNUM, в литовських соціальних мережах було розповсюджено звернення із закликом приєднати Клайпедський край до Російської Федерації. У ньому стверджувалося, що місцеве російськомовне населення піддається дискримінації. Обґрунтовуючи пропозицію про приєднання до РФ, його автори відзначали, що в 1945 році в боях за Східну Пруссію, частиною якої був Мемельський (Клайпедський) край, загинули більше ста тисяч радянських солдатів. Відповідна петиція була також розміщена на порталі avaaz.org .

Клайпедський край - історична назва території, що входила до складу Східної Пруссії. Він відповідає частині сучасного Клайпедського повіту, що межує з Росією.