Російські артисти, які підтримали Україну та виступили проти війни

У Росії склали список артистів, які підтримали цілісність України та виступили проти загарбницької політики Кремля

Про це повідомляє Еспресо.TV з посиланням на uainfo.org.

Серед тих, хто підтримав Україну - класики радянського театру та кіно Армен Джигарханян, Олег Басілашвілі, Лія Ахеджакова, Сергій Юрський, Валентин Гафт, Андрій Мягков, Леонід Бронєвой, Еманнуїл Віторган, Леонід Куравльов, Наталя Фатєєва.

Зокрема, Ахеджакова заявила, що не зрадить Україну, яка є для неї другою батьківщиною (акторка народилася у Дніпропетровську), а також була однією з 150 осіб, які підписали лист-звернення до українських колег від імені Кіносоюзу.

Україну підтримали також чимало російських акторів іншого покоління: Сергій Гармаш, Олена Яковлєва, Володимир Гостюхін, Федір Добронравов, Олександра Яковлєва, Олександ Балуєв, Станіслав Садальський, Марат Башаров, Сергій Маковецький, Дмитро Харатьян, Михайло Кокшенов.

На думку Садальського, росіянам не варто втручатися у внутрішні справи України.

Проти агресивного втручання у внутрішню політику України також висловлювалися режисери Ельдар Рязанов, Марк Захаров, Галина Волчєк, Андрій Кончаловський, сатирик Михайло Жванецький, гуморист Юрій Стоянов, письменники Данило Гранін та Борис Акунін.

Окрім того, у січні Кончаловський розкритикував російську владу в своїй статті, проводячи паралелі з ситуацією в Україні, а під час просистояння у центрі Києва 19 лютого Захаров висловив думку, що президент Віктор Янукович має скласти повноваження.

Письменник Акунін поділився міркуванням, що мешканці Криму ще не раз пошкодують про можливе відокремлення від України, а на думку сатирика Жвнецького, росіяни заздрять українцям через те, що останнім вдалося змінити ситуацію в країні.

Музиканти Юрій Шевчук, Борис Гребенщиков, Андрій Макаревич, Олександр Розенбаум також виступали із заявами, у яких засуджували агресивність Кремля та закликали не допустити війну.

Шевчук заявляв про підтримку Майдану чи не з самого початку протестів, а пізніше разом із Гребенщиковим, В'ячеславом Бутусовим та Максимом Леонідовим знявся у спеціальному відеозверненні, закликавши українців та росіян до миру.

Окрім того, Гребенщиков звертався до президента Росії Володимира Путіна із закликом припинити брехати власному народу, а у світлі зростаючої напруги у Криму написав нову пісню про війну.

Нагадаємо, 11 березня було оприлюднено звернення відомих російських діячів культури на підримку позиції президента РФ Володимира Путіна щодо України та Криму.

Серед тих, хто підписався під зверненням - артисти Лев Лещенко, Микола Расторгуєв, Юрій Башмет, Ігор Бутман, Денис Мацуєв, актори Олексій Баталов, Сергій Безруков, Михайло Боярський, Михайло Порєчєнков, Юрій Соломін, Олег Табаков, режисери Федір Бондарчук, Володими Бортко, Станіслав Говорухін, засновник "Єралашу" Борис Грачевський, гуморист Геннадій Хазанов, скульптор Зураб Церетелі.