Міністр АПК відмовився від ідеї заборони крупних агрохолдингів

Міністр аграрної політики і продовольства Ігор Швайка планує змістити увагу відомства з великих агрохолдингів на підтримку малого і середнього бізнесу

Про це він заявив сьогодні на зустрічі з членами Українсько-Американської ділової ради (USUBC), повідомляє Еспресо.TV.

"Ми будемо переводити увагу з великих агрохолдингів (які самі собі можуть дати раду, в тому числі залученням іноземних капіталів) на підтримку малого і середнього аграрногог бізнесу. Це є основою для збереження і розвитку сільських територій", - зазначив Швайка.  

За словами міністра, "діяльність агрохолдингів повинна залишатися поза драконівським впливом державних органів". 

Генеральний директор компанії "Астарта-Київ" Віктор Іванчук під час зустрічі також висловив думку, що великі агрохолдинги довели свою ефективність, і їх можна використовувати як локомотиви галузі, за якими підуть дрібніші агропідприємства. Він також навів приклад "Нібулона", який розбудовує інфраструктуру Дніпра як транспортної артерії (в тому числі для перевезень зерна) і "Астарти", зусиллями якої були збережені декілька цукрових заводів.

Нагадаємо, в одному з перших своїх інтерв'ю сайту Latifundist.com Швайка заявив: "Попередньо буде проведена робота з бізнесом, підсумком якої стануть законодавчі обмеження діяльності агрохолдингів в Україні. Адже 500 тис. га в одних руках - це дуже багато. Розміри холдингів повинні бути менше".