У "Свободі" пропонують відкрити доступ до радянських архівів

Народний депутат від ВО "Свобода" Олег Панькевич надіслав запит на адресу віце-прем'єр-міністра України Олександра Сича щодо розсекречення радянських архівів

У своєму зверненні нардеп наголошує, що обмежений за останні роки доступ до радянських архівів суперечить статті 34 Конституції України про доступ до інформації, повідомляє Еспресо.TV з посиланням на прес-службу ВО "Свобода".

"Закритість архівів не сприяє консолідації українського суспільства, - йдеться у зверненні свободівця, - оскільки позбавляє українців можливості знати правду про своє минуле. Також це не сприяє засудженню тоталітарного радянського минулого, яке, як дамоклів меч, тяжіє над українською державою", - йдеться у зверненні.

У зверненні Панькевич просить Сича звернутись до Міністерства внутрішніх справ України, Міністерства юстиції України, Служби безпеки України та Державного комітету архівів України з проханням надати свої пропозиції щодо вирішення питання про розсекречення архівів радянського тоталітарного минулого для дослідників та родичів фігурантів справ. Зокрема зняття грифу таємності з тих справ, які перебувають у Галузевому державному архіві СБУ, Архіві ВМС, Обласних державних архівах МВС, ГДА Служби зовнішньої розвідки України та ін., а також із документів 1917-1991 рр.

Як відомо, віце-прем'єр Олександр Сич є заступником голови Всеукраїнського об'єднання «Свобода» з питань ідеології.