Верховній Раді пропонують надати кримським татарам статус корінного народу України

Народний депутат з фракції "Батьківщина" Геннадій Москаль пропонує Верховній Раді України визначити правовий статус кримськотатарського народу як корінного народу України

Про це йдеться в законопроекті № 4433 "Про статус кримськотатарського народу", розміщеному на сайті Верховної Ради України.

"Кримські татари є невід'ємною складовою частиною народу України. Цей закон спрямований на інтеграцію кримськотатарського народу в українське суспільство та на збереження та розвиток кримськотатарським народом своєї власної етнічної ідентичності", - йдеться в документі.

Як зазначається в документі, підставами для надання кримським татарам статусу корінного народу є те, що кримськотатарські татари є корінним народом, що проживають на території України.

Законопроект містить також комплекс основних правових, економічних та соціальних питань щодо гарантованого забезпечення прав таких осіб.

Законопроект пропонує закріпити на законодавчому рівні визнання Україною відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму, пріоритетною сферою соціально-економічного, культурного і духовного розвитку суспільства.

Однак, як зазначається у документі, під час реалізації гарантій кримськотатарського народу не повинні обмежуватися права і законні інтереси громадян, які проживають на відповідних територіях.

Також законопроект пропонує встановити квоти для кримських татар в парламенті республіки - представництво кримськотатарського народу у Верховній Раді Автономної Республіки Крим гарантується кількістю депутатів не меншою ніж 33% від загальної кількості депутатів Верховної Ради АРК, а представництво в органах державної виконавчої владі та місцевого самоврядування України має бути пропорційним відсотку кримськотатарського населення на території, в межах якої діє відповідний орган.

Також Москаль пропонує законопроект №4434 "Про відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму", який має на меті визначити механізм надання статусу особи, яка була примусово переселена, державні гарантії особам, та членам їх сімей, які повернулися в Україну на постійне проживання, особливості компенсації за вилучене внаслідок примусового переселення майно тощо.

"Статус особи, яка була примусово переселена, підтверджується посвідченням, яке видається уповноваженим органом у порядку, встановленому цим законом", - йдеться у документі.

Законопроектом також закріплені повноваження органів виконавчої влади та органів місцевого самоврядування у сфері відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму.

Також законопроектом визначені форми і принципи міжнародного співробітництва органів у сфері відновлення прав корінного народу України, примусово переселеного з території Криму.