Крим може стати найдорожчим регіоном для бюджету Росії, - ЗМІ

Якщо жителі Криму проголосують за незалежність, півострів обжене всі регіони Росії за сумою підтримки з держбюджету

Про це йдеться в матеріалі на Slon.ru.

Доходи бюджету Республіки Крим на 2014 рік затверджені у розмірі 5,37 млрд грн ( 21,1 млрд рублів), а витрати - 5,2 млрд грн ( 20,7 млрд0 рублів). При цьому в 2014 році Київ повинен був перерахувати на півострів дотацію в розмірі 3,030 млрд гривень (близько 12 млрд рублів і 56 % бюджету Криму). Також з Києва надходило 10,3 млрд гривень (близько 40 млрд рублів) на виплату пенсій і соціальних допомог мешканцям півострова.

Таким чином, цього року Крим з бюджету України мав отримати 13,3 млрд гривень. 

Будуть потрібні масштабні інвестиції в розвиток інфраструктури півострова , наприклад енергосистеми. Зараз власна генерація забезпечує лише 10 % від потреби Криму.

Прокладка підводного кабелю по дну Керченської протоки обійдеться в $ 0,3-0,4 млрд. Крім того, прем'єр- міністр Росії Дмитро Медведєв активізував проект будівництва автомобільного моста, який з'єднає Росію з півостровом. Проект моста вартістю близько $ 3 млрд уже готовий у компанії «Волгомост», що належить знайомому Володимира Путіна Аркадію Ротенбергу.

Виходячи з цих проектів, Росії найближчими роками доведеться виділити з держбюджету на розвиток Криму мінімум 170-200 млрд рублів. 

Втім, сума дотації може виявитися куди більше. Днями голова Верховної ради Криму Володимир Константинов заявив , що бюджет півострова буде збільшено в два рази, якщо регіон приєднається до Росії. За його словами, соціальні виплати населенню збільшаться в чотири рази, зростуть і зарплати бюджетників.

Як наголошує автор статті судячи з досвіду підтримки Південної Осетії і Абхазії, Росія дійсно щедро фінансує республіки, які оголосили про свою незалежність.

До військового конфлікту в Південній Осетії Росія перераховувала адміністрації Едуарда Кокойти близько 2 млрд рублів. Але після серпневих подій 2008 року сума фінансової допомоги незалежної Південної Осетії становить від 4 до 9 млрд рублів на рік. 

До незалежним республікам Росія більш щедра, ніж до власних регіонах. На одного жителя Південної Осетії доводиться 78666 рублів дотації з російського бюджету. Серед суб'єктів РФ більше дотацій отримує тільки Камчатський край - 97082 рубля на одного жителя регіону. 

Якщо жителі Криму проголосують за незалежність, півострів обжене всі регіони Росії за сумою підтримки з держбюджету. Сьогодні найбільшу дотацію отримує Якутія - близько 50,7 млрд в рік. Якщо навіть дотації з центру залишаться на колишньому рівні, 52 млрд рублів, то кожному жителю Росії незалежність Криму обійдеться в 362 рубля в рік.