Українців убивають кодеїнові таблетки від кашлю

Державна служба з лікарських засобів б’є тривогу: Україну заполонила кодеїнова наркоманія

Держлікслужба виступила з заявою, в якій вимагає кількісного обліку для кодеїновмісних ліків. Кодеїн у фармакології класифікується як протикашльовий засіб, що має незначний наркотичний ефект. Однак серйозне зростання продажів кодеїновмісних препаратів свідчить про те, що їх дедалі частіше використовують наркомани.

Фахівці стверджують, що ми маємо справу з легальним смертельним наркотиком: за характером дії та хімічною будовою кодеїн близький до морфіну. У надмірних кількостях він здатен викликати відчуття ейфорії і швидке звикання, як і героїн та інші опіати.

Встановлено, що до топ-5 найбільш продаваних препаратів на основі цієї речовини входять «Пенталгін» (ОДО "ІнтерХім"), «Солпадеїн» (GlaxoSmithKline Consumer Healthcare), «Кодтерпін» (ОДО "ІнтерХім"), «Кодетерп» (ТОВ "ХФП «Здоров'я народу») і «Кодарин» (Vivimed Labs Ltd для ROWTECH LTD). Причому роздрібний продаж “Кодтерпіну” (ОДО "ІнтерХім") зростає шаленими темпами. Якщо в 2009 році було продано вроздріб 4 млн. упаковок, то в 2012-му - 14 млн. Це і не дивно – ціна однієї упаковки препарату на 10 пігулок в Україні складає близько 25 грн. Напрошується рекламний слоган: «Наркотична смерть – легально і дешево». Тут і постає проблема відповідальності фармакологічного бізнесу за те, чим він заробляє.

За даними фахівців доказової медицини, кодеїновмісні препарати найчастіше використовуються для усунення симптомів захворювання, а не для лікування. Їхнє просування на ринку необґрунтоване, але комусь дуже потрібне. Вочевидь, секрет фінансового успіху цього продукту лежить поза межами лікувального ефекту. 

І ось у чому річ: найжахливішим наслідком вільного продажу кодеїну є виготовлення на його основі синтетичного наркотику – дезоморфіну. В народі його називають “крокодилом”. Виготовляється він аматорами в домашніх умовах і не потребує знання хімічних процесів. Для отримання однієї дози наркотику достатньо лише десяти таблеток кодеїнового лікарського засобу, підкреслюють у Держлікслужбі. 

Ця речовина в 9 разів активніша і в 5 разів токсичніша за морфін. Нищівні наслідки її вживання в організмі проявляються вже на перших місяцях. Руйнуються імунна система, печінка, судини. За 3-4 місяці з початку вживання тіло людини починає гнити заживо, вени перестають функціонувати, і хворим  доводиться ампутувати кінцівки. Якщо середня тривалість життя осіб, що вживають героїн, становить від 5 до 7 років, то любителі “крокодила” живуть не більш, ніж 1 – 2 роки. Для країни такі темпи вимирання наркозалежних означатимуть нову демографічну катастрофу.

До речі, минулого року Держлікслужба під час позапланової перевірки фармацевтичної компанії «ІнтерХім» виявила низку критичних порушень щодо виробництва кодеїновмісних препаратів. Через використання у виробництві незареєстрованих субстанцій під забороною опинилися препарати «Теркодин», «Кодтерпін», «Кодесан», «П'ятирчатка» та «Пенталгін», що їх виробляє компанія.